Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová: EÚ pomôže Ukrajincom prekonať útrapy zimy

Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von Der Leyenová sa v utorok 13. decembra 2022 zúčastňuje na konferencii solidarity s ukrajinským ľudom v Paríži. Foto: TASR/AP

Šéfka EK uviedla, že v čase, keď teploty na Ukrajine klesli pod nulu a ruské útoky zanechali milióny ľudí bez prístupu k elektrine, kúreniu a vode, EÚ pomôže tým, ktorí to najviac potrebujú.

Brusel/Paríž 13. decembra (TASR) - Európska únia pomôže prekonať Ukrajincom útrapy nadchádzajúcej zimy. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová to v utorok uviedla počas Medzinárodnej darcovskej konferencii v Paríži. Pomoc EÚ obsahuje aj príspevky zo Slovenska, informuje spravodajca TASR.

Šéfka EK uviedla, že v čase, keď teploty na Ukrajine klesli pod nulu a ruské útoky zanechali milióny ľudí bez prístupu k elektrine, kúreniu a vode, EÚ pomôže tým, ktorí to najviac potrebujú.

Von der Leyenová urobila v Paríži tri dôležité oznámenia: pôjde o dodávku elektrických generátorov, zriadenie Centra zdravia a energie rescEU v Poľsku pre všetkých darcov z EÚ a z tretích krajín a nákup miliónov energeticky úsporných žiaroviek. Podľa jej slov EÚ od začiatku ruskej invázie pre Ukrajinu zabezpečila približne 800 elektrických generátorov.

Najnovšia energetická pomoc zahŕňa 400 veľkých generátorov z rezervy rescEU pre 30 nemocnícm po celej krajine, 100 malých a stredných generátorov z Francúzska, 19 generátorov zo Slovenska, 23 generátorov z Nemecka, 52 transformátorov z Lotyška, 252 transformátorov z Litvy a štyri systémy núdzového napájania z Poľska. Okrem toho eurokomisia poskytne 30 miliónov eur na nákup energeticky úsporných svietidiel.

Nový energetický uzol rescEU v Poľsku má uľahčiť prepravu a skladovanie darov tretích strán a pomôcť pri ich doručení na Ukrajinu.

Pomoc EÚ cez mechanizmus civilnej ochrany presahuje rámec generátorov a transformátorov a tvoria ju ističe, elektrické vedenie a káble, opravárenské a údržbárske vybavenie pre energetickú infraštruktúru.

EK spresnila, že úzko spolupracuje s Energetickým spoločenstvom na podporu ukrajinského energetického systému a pomohla vyzbierať 32 miliónov eur na pokrytie najnaliehavejších potrieb v oblasti energetiky.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)