Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Leyenová: EÚ zvažuje vymenovať osobitného predstaviteľa pre sankcie

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas tlačovej konferencie počas dvojdňového summitu EÚ v Bruseli v piatok 21. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová zároveň varovala, že Európska únia bude presadzovať politiku nulovej tolerancie voči osobám obchádzajúcim sankcie.

Brusel 21. októbra (TASR) - Európska únia zvažuje, že vymenuje osobitného predstaviteľa, ktorý bude dohliadať, aby firmy v Únii neobchádzali sankcie proti Rusku cez sprostredkovateľské subjekty sídliace v tretích krajinách. Oznámila to v piatok po summite EÚ predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje TASR podľa správy magazínu Politico.

Tento predstaviteľ by fungoval ako vyslanec, ktorého by Únia v súvislosti so sankciami vysielala do tretích krajín, spresnila von der Leyenová. Neuviedla však, kto by túto funkciu mohol zastávať.

Von der Leyenová zároveň varovala, že Európska únia bude presadzovať politiku nulovej tolerancie voči osobám obchádzajúcim sankcie. Upozornila, že tieto osoby sa samy môžu stať terčom sankcií, a to už podľa súčasných opatrení.