Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová ohlásila v Poľsku vznik klimatického fondu

Na snímke designovaná predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová hovorí na tlačovej konferencii po rokovaní s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim vo Varšave 25. júla 2019. Foto: TASR/AP

Poľsko je krajinou, ktorá je dodnes do značnej miery závislá na spaľovaní uhlia.

Varšava 25. júla (TASR) - Nadchádzajúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová ohlásila vo štvrtok počas návštevy Poľska vytvorenie "klimatického fondu", ktorý by zmiernil dosah realizácie cieľov klimatickej politiky EÚ na najviac zraniteľné regióny. Písala o tom agentúra AFP.

"Budú nutné obrovské investície v regiónoch, ktoré musia aplikovať nové technológie a vytvoriť nové pracovné miesta. Z tohto dôvodu založíme tzv. fond pre spravodlivú transformáciu s cieľom pomôcť týmto regiónom," vyhlásila von der Leynová počas spoločnej tlačovej konferencie s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým.

Poľsko je krajinou, ktorá je dodnes do značnej miery závislá na spaľovaní uhlia, čo bol aj dôvod, prečo Varšava minulý mesiac zablokovala pokusy ostatných členských krajín Únie dosiahnuť dohodu týkajúcu sa cieľov klimatickej politiky zo zameraním na tzv. uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Morawiecki vtedy ešte pred začatím summitu upozornil menovite na to, že Poľsko nemôže schváliť navrhovaný termín bez toho, aby boli dohodnuté kompenzácie a pomoc pre chudobnejšie krajiny EÚ, aby mohli splniť stanovené klimatické ciele.

Nadchádzajúca predsedníčka EK sa pri tejto príležitosti dotkla aj chúlostivej témy právneho štátu v kontexte justičnej reformy, ktorú presadzuje poľská vládna strana Právo a Spravodlivosť (PiS) a ktorú Brusel považuje za ohrozenie nezávislého súdnictva v krajine.

"Pretrvávajú sporné otázky, ktoré musíme riešiť, ako sú napríklad migrácia a justičná reforma," pripustila v tejto súvislosti von der Leynová, pričom vyzvala na dialóg, pri ktorom sa budú jeho účastníci vzájomne rešpektovať.

Morawiecki vyjadril počas spoločnej tlačovej konferencie nádej na "nový začiatok" vo vzťahoch medzi Varšavou a Bruselom, pričom dodal, že v diskusii s von der Leyenovou otvorí aj otázku týkajúcu sa postu, ktorý obsadí Poľsko v novej EK.

Poľský premiér prítomným novinárom neskôr prezradil, že na túto pozíciu navrhol Krzysztofa Szczerského, ktorý v súčasnosti zastáva post šéfa kancelárie poľského prezidenta. Poľsko má podľa jeho slov primárne záujem o posty, ktoré sa týkajú ekonomiky a financií.