Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová otvorila prejav o stave EÚ v prítomnosti Zelenskej

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová hovorí o Ukrajine na pôde Európskeho parlamentu 14. septembra 2022 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová na úvod pripomenula, že správa o stave Únie ešte nikdy neodznela počas zúriacej vojny v Európe. Zároveň opísala vojnové hrôzy, ktorým od februára 2022 musia čeliť Ukrajinci.

Štrasburg 14. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu o 09.00 h začala na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu v poradí už svoju tretiu správu o stave Európskej únie. Informuje spravodajca TASR zo Štrasburgu.

Šéfka exekutívy EÚ, oblečená do farieb ukrajinskej vlajky, prišla do zasadacej miestnosti EP v sprievode Oleny Zelenskej, manželky ukrajinského prezidenta.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová privítala von der Leyenovú a Zelenskú so slovami, že EÚ podporuje Ukrajinu v obrane proti vojenskému agresorovi. S odkazom na vysoké ceny energií Metsolová dodala, že občania EÚ potrebujú tiež "zodpovedné a niekedy dokonca ťažké rozhodnutia v súvislosti s vojnou na našom kontinente".

Von der Leyenová na úvod pripomenula, že správa o stave Únie ešte nikdy neodznela počas zúriacej vojny v Európe. Zároveň opísala vojnové hrôzy, ktorým od februára 2022 musia čeliť Ukrajinci. "Naša odpoveď bola rýchla a jednotná," povedala šéfka eurokomisie s tým, že je na to hrdá.

Ocenila úlohu Oleny Zelenskej, ktorá – súc sama matkou dvoch detí – sa počas vojny stretáva s inými matkami a deťmi a dodáva Ukrajincom morálnu silu.

"Vyžadovalo si to veľkú odvahu čeliť Putinovej krutosti, vy ste však túto odvahu našli. Dodali ste odvahu celému národu a dali ste nádej nám všetkým v Európe," povedala Zelenskej sediacej v predných laviciach.

Šéfka EK upozornila, že EÚ doteraz okrem nepriamej vojenskej pomoci pomohla Ukrajine finančnou podporou vo výške 90 miliárd eur. Prisľúbila, že EÚ bude zohrávať veľkú úlohu pri rekonštrukcii Ukrajiny po skončení vojny.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)