Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová prednesie správu o stave Únie v kontexte vojny

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová by mala predstaviť, ako bude vyzerať ďalšia podoba solidarity EÚ s Ukrajinou, čeliacou ruskej agresii, a upozorní aj na sankčný režim eurobloku voči Rusku.

Štrasburg 14. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu o 09.00 h prednesie na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu v poradí už svoju tretiu správu o stave Európskej únie. Informuje spravodajca TASR zo Štrasburgu.

Šéfka exekutívy EÚ predstaví pred europoslancami prácu eurokomisie za uplynulý rok - od septembra 2021 - a načrtne aj nadchádzajúce plány. Podľa očakávania by sa jej prejav mal zamerať hlavne na súčasnú ekonomickú a geopolitickú situáciu v Európe.

Von der Leyenová by mala predstaviť, ako bude vyzerať ďalšia podoba solidarity EÚ s Ukrajinou, čeliacou ruskej agresii, a upozorní aj na sankčný režim eurobloku voči Rusku.

Mediálne najočakávanejšími sú jej vyjadrenia týkajúce sa opatrení na zabezpečenie dodávok energií do EÚ, obmedzenie Únie na závislosti od ruských fosílnych palív a najmä to, aký scenár ponúkne pre riešenie súčasných prudko rastúcich cien energie.

Rovnako by mala poukázať aj na význam a ciele Európskej zelenej dohody a zelenej transformácie, digitalizácie, zhodnotiť spoločnú reakciu EÚ na pandémiu ochorenia COVID-19 a pripravenosť čeliť budúcim možným zdravotným krízam.

Po vystúpení von der Leyenovej bude nasledovať diskusia s europoslancami, pričom ako prví sa slova ujmú predsedovia politických frakcií zastúpených v europarlamente. Poslanci by mali posúdiť prácu eurokomisie, ako aj jej plány na nasledujúci rok.

Každoročná diskusia o stave Únie umožňuje europoslancom kontrolovať výsledky a priority Európskej komisie a prispievať k určovaniu politického smerovania EÚ ako takej.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)