Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová predstavila novú iniciatívu pre západný Balkán

Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas bezpečnostnej konferencie Globsec Bratislava Forum 2023 v Bratislave 31. mája 2023. Foto: TASR– Jakub Kotian

Von der Leyenová pripomenula podporu zo strany EÚ pre tieto krajiny vrátane budovania novej infraštruktúry a upozornila aj na nedávne nepokoje v niektorých z nich.

Bratislava 31. mája (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu predstavila novú iniciatívu pre krajiny západného Balkánu s cieľom pomôcť im na ceste k členstvu v Európskej únii. Informuje o tom TASR.

"Chceme niektoré z prínosov členstva v EÚ poskytnúť obyvateľom západného Balkánu," povedala von der Leyenová na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum. Nový plán je podľa jej slov postavený na štyroch pilieroch – priviesť západný Balkán bližšie k jednotnému trhu EÚ, prehĺbiť hospodársku integráciu tohto regiónu, zrýchliť proces dôležitých reforiem a zvýšiť finančnú podporu v rámci predvstupovej pomoci.

Únia podľa šéfky EK uskutočňuje veľký krok smerom ku krajinám západného Balkánu. "Uvedomujeme si, že nestačí len čakať na našich priateľov mimo EÚ. Musíme prevziať zodpovednosť za to, aby sme k nám ašpirujúcich členov EÚ priviedli oveľa bližšie," povedala.

Von der Leyenová pripomenula podporu zo strany EÚ pre tieto krajiny vrátane budovania novej infraštruktúry a upozornila aj na nedávne nepokoje v niektorých z nich.

"Nedávne napätie je však samozrejme znepokojujúce. Všetky strany vyzývam, aby ukončili konfrontáciu a prijali opatrenia na obnovenie rozvahy," povedala.