Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová: Sassoli bol vášnivý Európan a úprimný demokrat

Na archívnej snímke z 9. mája 2021 predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli (vľavo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa usmievajú na konferencii o Budúcnosti Európy v Európskom parlamente v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

David Sassoli bol muž hlbokej viery a pevného presvedčenia. Všetci milovali jeho úsmev a jeho láskavosť, no vedel bojovať za to, v čo veril, vyhlásila šéfka eurokomisie.

Brusel 11. januára (TASR) - Európa stratila vášnivého Európana, úprimného demokrata a dobrého človeka. Uviedla v utorok predpoludním predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v oficiálnom vyhlásení na počesť zosnulého predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho, ktorý zomrel vo veku 65 rokov.

Von der Leyenová zdôraznila, že ide o smutný deň pre Európu, lebo EÚ stráca vášnivého Európana, úprimného demokrata a dobrého človeka a v jej prípade aj "drahého priateľa".

"David Sassoli bol muž hlbokej viery a pevného presvedčenia. Všetci milovali jeho úsmev a jeho láskavosť, no vedel bojovať za to, v čo veril. V roku 1989 bol v Berlíne medzi mladými Európanmi, keď padol múr. A odvtedy stál na strane demokracie a zjednotenej Európy. Za viac ako desaťročie pôsobenia v Európskom parlamente neustále obhajoval Úniu a jej hodnoty. Veril však aj tomu, že Európa sa musí snažiť o viac. Chcel, aby bola Európa jednotnejšia, bližšie k svojim ľuďom, vernejšia našim hodnotám. To je jeho dedičstvo," vyhlásila šéfka eurokomisie.

Von der Leyenová spresnila, že tak si bude pamätať Sassoliho - ako zástancu spravodlivosti a solidarity.

Michel: David Sassoli bol veľký Európan


Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, ktorý zomrel v utorok vo veku 65 rokov, bol "veľký Európan – vášnivý, úprimný, štedrý a autentický". Na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži to vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel, informovala tlačová agentúra EFE.

"Bol to človek, ktorý na čele Európskeho parlamentu svojimi schopnosťami, inteligenciou a eleganciou prispel k prijatiu dôležitých rozhodnutí," pokračoval Michel.

Macron, ktorého krajina počas tohto polroka predsedá Rade EÚ, označil Sassoliho za priateľa a vyjadril sústrasť jeho "rodine, priateľom, talianskemu ľudu a všetkým poslancom Európskeho parlamentu".

Na Twitteri predtým napísal, že smrťou Sassoliho "stratila naša Únia súčasne talianskeho vlastenca, veľkého Európana a neúnavného humanistu".