Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová v Davose: EÚ nepoľaví v podpore Ukrajiny

Na snímke prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská (vľavo) a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose 17. januára 2023. Foto: TASR/AP

Šéfka eurokomisie uviedla, že pri ukrajinských priateľoch bude EÚ stáť tak dlho, ako to bude potrebné.

Davos 17. januára (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok prisľúbila, že EÚ nepoľaví v podpore Ukrajiny. Uviedla to v príhovore na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Naša vytrvalá Ukrajiny nepoľaví: budeme pomáhať pri obnovení dodávok elektriny, kúrenia a vody a tiež pripravovať dlhodobú rekonštrukciu," uviedla šéfka eurokomisie.

Dodala, že pri ukrajinských priateľoch bude EÚ stáť tak dlho, ako to bude potrebné.

Leyenová tiež uviedla, že EÚ v utorok poskytla Kyjevu prvé tri miliardy eur z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur, čím podľa nej vyslala "silné posolstvo" o podpore finančnej stability Ukrajiny.

Šéfka EK sa spolu s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom 3. februára na Ukrajine stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci summitu EÚ-Ukrajina. Diskutovať budú o ďalšej finančnej a vojenskej podpore pre ukrajinské sily bojujúce proti ruským inváznym jednotkám.