Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová: V rokovaní s Orbánom sme pokročili

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predstavuje šiesty balík sankcií proti Rusku v Štrasburgu v stredu 4. mája 2022. Foto: TASR/AP

Orbán minulý týždeň označil nové sankcie týkajúce sa dovozu ropy z Ruska za "atómovú bombu, ktorú chcú hodiť na maďarské hospodárstvo".

Budapešť 9. mája (TASR) - Večerné rokovanie s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v Budapešti bolo užitočné z hľadiska vyjasnení otázok sankcií a energetickej bezpečnosti, oznámila v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na Twitteri.

"Dosiahli sme pokrok, avšak je potrebné ešte ďalej pracovať," napísala predsedníčka EK, ktorá pricestovala do Budapešti v pondelok popoludní. Dodala, že iniciuje videokonferenciu v záujme posilnenia spolupráce týkajúcej sa ropnej infraštruktúry.

Agentúra AFP v tejto súvislosti pred schôdzkou pripomenula, že Orbán brzdí plány Bruselu na embargo na ruskú ropu. "Vnútrozemské Maďarsko sa spolieha na ruskú ropu z jediného ropovodu a Orbán varoval, že nemôže schváliť šiesty balík sankcií EÚ proti Moskve navrhnutý Európskou komisiou," napísala AFP.

Orbán minulý týždeň označil nové sankcie týkajúce sa dovozu ropy z Ruska za "atómovú bombu, ktorú chcú hodiť na maďarské hospodárstvo". Šéf maďarskej diplomacie v pondelok v úvode prvej plenárnej schôdze nového parlamentu pred poslancami zdôraznil, že Maďarsko nebude hlasovať za tieto sankcie, pretože podľa postoja maďarskej vlády "je to problém pre krajinu a neobsahuje návrh na jeho riešenie".





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)