Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová zablahoželala Orbánovi k znovuzvoleniu za premiéra

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, 9. mája 2022. Foto: TASR/AP

Predsedníčka EK na Twitteri uviedla, že EÚ čelí bezprecedentným výzvam. "Teším sa na spoluprácu, aby sme ich mohli spoločne úspešne riešiť," dodala.

Budapešť 16. mája (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zablahoželala Viktorovi Orbánovi po tom, ako ho poslanci maďarského parlamentu v pondelok znovuzvolili za predsedu vlády Maďarska. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Von der Leyenová na Twitteri uviedla, že EÚ čelí bezprecedentným výzvam. "Teším sa na spoluprácu, aby sme ich mohli spoločne úspešne riešiť," dodala.

Podľa internetového vydania ľavicového denníka Népszava predsedníčka EK nefigurovala medzi gratulantmi v čase, keď Orbánova strana Fidesz získala v parlamentných voľbách 3. apríla už po štvrtý raz ústavnú väčšinu v zákonodarnom zbore.

Denník ďalej pripomína, že von der Leyenová 9. mája večer rokovala s Orbánom v Budapešti. Schôdzka bola podľa jej slov užitočná z hľadiska vyjasnenia si otázok týkajúcich sa sankcií a energetickej bezpečnosti. "Dosiahli sme pokrok, je však potrebné pokračovať v práci," napísala predsedníčka EK. Orbán predtým označil nové sankcie týkajúce sa dovozu ropy z Ruska za "atómovú bombu, ktorú chcú hodiť na maďarské hospodárstvo".





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)