Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová zagratulovala Meloniovej k vymenovaniu za premiérku

Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády.

Brusel 22. októbra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu zagratulovala Giorgii Meloniovej k vymenovaniu za taliansku premiérku. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Gratulujem Giorgii Meloniovej k vymenovaniu za taliansku premiérku... Spolieham sa a teším sa na konštruktívnu spoluprácu s novou vládou pri výzvach, ktorým spoločne čelíme," napísala von der Leyenová v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Novej talianskej premiérke v sobotu zagratulovala aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. Tá na Twitteri v taliančine napísala, že "Európa potrebuje Taliansko".

Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády. Taliansko tak má historicky prvý krát na čele vlády ženu a zároveň prvú krajne pravicovú líderku od druhej svetovej vojny.

Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v Severoatlantickej aliancii. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny.