Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová: Je potrebné prijať Ukrajinu a Moldavsko do EÚ

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a španielsky premiér Pedro Sánchez odchádzajú po tlačovej konferencii 3. júla 2023 v Madride. Foto: TASR/AP

Predsedníčka EK takisto zdôraznila, že EÚ únia musí zvýšiť pomoc pre Ukrajinu, ktorá už takmer 500 dní čelí ruskej invázii.

Madrid 3. júla (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok povedala, že pre Európsku úniu je nevyhnuté riešiť jej rozšírenie čo najskôr a pripojiť krajiny ako Ukrajina a Moldavsko. Cieľom je zaručiť, aby sa nedostali pod vplyv Ruska a Číny. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Dokážeme si predstaviť, že EÚ bude bez Ukrajiny, bez Moldavska, bez západného Balkánu? A tieto časti Európy sú pod vplyvom Ruska a Číny? Nemožné," povedala v Madride.

EÚ preto podľa nej musí začať premýšľať nad tým, aby sa stali súčasťou EÚ.

Predsedníčka EK takisto zdôraznila, že EÚ únia musí zvýšiť pomoc pre Ukrajinu, ktorá už takmer 500 dní čelí ruskej invázii. "Teraz je našou povinnosťou priblížiť sa k tejto vytrvalosti a húževnatosti. To zahŕňa spoľahlivú a pravidelnú finančnú podporu," povedala. Pripomenula, že EK Kyjevu do roku 2027 navrhla 50 miliárd eur vo forme rozpočtovej pomoci a podpory pri obnove.

Aj španielsky premiér Pedro Sánchez trval na tom, že je potrebné poskytovať Ukrajine pomoc vo forme zbraní a iných prostriedkov. Španielsko od soboty prevzalo polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.