Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová zdôraznila význam boja proti klimatickým zmenám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Šéfka eurokomisie zdôraznila, že leto 2022 sa zapíše do histórie ako nadpriemerne suché s extrémnymi horúčavami, nízkymi hladinami riek a lesnými požiarmi.

Štrasburg 14. septembra (TASR) - Klimatická kríza je jednou z tém, ktorú Európania nesmú ignorovať, uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas svojho stredajšieho vystúpenia na pôde Európskeho parlamentu, kde predniesla správu o stave Európskej únie. Informuje spravodajca TASR zo Štrasburgu.

Šéfka eurokomisie zdôraznila, že leto 2022 sa zapíše do histórie ako nadpriemerne suché s extrémnymi horúčavami, nízkymi hladinami riek a lesnými požiarmi. Tento stav podľa jej slov môže pokračovať, lebo ľadovce v Alpách, ktoré Európu zásobujú vodou, sa roztápajú a v budúcnosti môžu byť suchá ešte vážnejšie.

"Musíme ďalej pracovať na prispôsobení sa zmene klímy a urobiť z prírody nášho spojenca," povedala a spresnila, že EÚ bude tlačiť na prijatie ambicióznej globálnej dohody o ochrane prírody na konferencii OSN o biodiverzite v Montreale a tiež na svetovom klimatickom summite (COP27) v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

Upozornila, že Európania z krátkodobého hľadiska musia byť lepšie pripravení na klimatické zmeny. "Žiadna krajina nemôže sama bojovať proti extrémnym výkyvom počasia a ich ničivej sile," odkázala. V tejto súvislosti vyzdvihla "európsku solidaritu v praxi," ktorá sa počas leta prejavila vo vzájomnej pomoci jednotlivých krajín pri hasení lesných požiarov.

"Tieto udalosti budú čoraz častejšie a intenzívnejšie, Európa bude potrebovať viac kapacít. Preto dnes oznamujem, že v priebehu budúceho roka zdvojnásobíme našu hasičskú kapacitu. EÚ zakúpi desať ľahkých obojživelných lietadiel a tri ďalšie vrtuľníky na doplnenie našej hasičskej flotily," uviedla von der Leyenová.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)