Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová:Putin na Ukrajine nedosiahol žiaden zo svojich cieľov

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v piatok 24. februára 2023 zúčastňuje na pietnom akte kladenia vencov k Pamätníku vojny za nezávislosť na Námestí slobody v Tallinne v Estónsku počas osláv 105. výročia Estónskej republiky. Foto: TASR/AP

Namiesto vymazania Ukrajiny z mapy je konfrontovaný s národom, ktorý je dôraznejší ako kedykoľvek predtým, povedala predsedníčka EK v estónskej metropole Tallinn.

Tallinn 24. februára (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok uviedla, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa rok od spustenia vojenskej invázie na Ukrajinu "nepodarilo dosiahnuť ani jediný" cieľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Putinovi sa rok po začiatku brutálnej vojny nepodarilo dosiahnuť ani jeden zo svojich strategických cieľov... Namiesto vymazania Ukrajiny z mapy je konfrontovaný s národom, ktorý je dôraznejší ako kedykoľvek predtým," povedala predsedníčka EK v estónskej metropole Tallinn. Počas tlačovej konferencii ju sprevádzali generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a estónska premiérka Kaja Kallasová.

Stoltenberg verí, že Ukrajina v boji proti Rusku "nepochybne zvíťazí". "Sloboda nie je zadarmo. Musíme o ňu bojovať každý deň. Dnes je to ukrajinský ľud, ktorý statočne bojuje za svoju slobodu. A napriek temnému roku zúfalstva a skazy ich odhodlanie a odvaha nepochybne zvíťazí," dodal.

Ruská armáda vpadla na susednú Ukrajinu na rozkaz prezidenta Putina vlani 24. februára s cieľom "demilitarizovať a denacifikovať" Ukrajinu. Boje na ukrajinskom území pokračujú už rok. V súčasnosti sa koncentrujú najmä na východe Ukrajiny okolo mesta Bachmut v Doneckej oblasti.