Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vrah nemeckého politika Waltera Lübckeho dostal doživotie

Nemecký neonacista Stephan Ernst, hlavný obžalovaný v prípade vraždy proimigračného politika Waltera Lübckeho, prichádza v putách do súdnej siene vo Frankfurte nad Mohanom vo štvrtok 28. januára 2021. Foto: TASR/DPA

Zo slov neonacistu Ernsta vyplynulo, že svoj čin dlho zvažoval.

Frankfurt nad Mohanom 28. januára (TASR) - Nemecký neonacista Stephan Ernst (47), ktorého súd vo Frankfurte nad Mohanom poslal vo štvrtok do väzenia na doživotie je v povojnových dejinách Nemecka prvým odsúdeným za vraždu politika motivovanú pravicovým extrémizmom. Tým je tento prípad v Nemecku ojedinelý a preto vyvolal značnú pozornosť.

Popredného nemeckého komunálneho politika Waltera Lübckeho našli 2. júna 2019 so strelným zranením hlavy na terase jeho domu v mestskej časti Istha v meste Wolfhagen v spolkovej krajine Hesensko. Kresťanskodemokratický politik bol vysoko postaveným úradníkom na regionálnej úrovni, pôsobil ako prednosta okresného úradu v meste Kassel a bol zástupcom hesenskej vlády v oblasti Severného Hesenska.

Walter Lübcke bol známy tým, že počas masovej migrácie do Nemecka sa zasadzoval za práva žiadateľov o azyl, čo sa mu stalo osudným. V roku 2015 - po príleve utečencov z vojnou rozvrátenej Sýrie a Iraku – na adresu protiislamského a proticudzineckého hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) verejne povedal, že ak nezdieľajú spoločné hodnoty, "môžete túto krajinu opustiť."

Walter Lübcke, archívna snímka.
Foto: TASR/DPA


Po týchto vyjadreniach spustili pravicoví extrémisti na hlavu Lübckeho lavínu vyhrážok smrťou. Po zverejnení informácií o smrti Lübckeho začali na sociálnych médiách krajne pravicových strán pribúdať príspevky oslavujúce jeho vraždu.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer nazval toto správanie "úpadkom ľudskej morálky" a prisľúbil sprísnenie bezpečnostných opatrení vrátane zákrokov proti nenávistným výrokom na internete, pričom pravicový extrémizmus označil za najväčšie nebezpečenstvo, ktorému krajina čelí. Po vražde Lübckeho nasledovali útoky pravicových extrémistov v Halle a v Hanau.

K vražde Waltera Lübckeho sa po zadržaní políciou v júni 2019 a po počiatočnom mlčaní priznal pravicový extrémista Stephan Ernst. Uviedol aj podrobnosti o tom, ako sa k zbraniam, ktoré vlastnil, dostal, a opísal, kde ich ukryl. Neskôr však svoje slová poprel, aby sa napokon v auguste 2020 prostredníctvom svojho právnika na Vrchnom krajinskom súde vo Frankfurte nad Mohanom k činu definitívne priznal.

Nemecký neonacista Stephan Ernst (vpravo), hlavný obžalovaný v prípade vraždy proimigračného politika Waltera Lübckeho, sedí so svojím právnikom Mustafom Kaplanom v súdnej sieni vo Frankfurte nad Mohanom vo štvrtok 28. januára 2021.
Foto: TASR/DPA


Zo slov neonacistu Ernsta vyplynulo, že svoj čin dlho zvažoval. Najmenej dvakrát, v roku 2017 a 2018, sa priblížil k Lübckemu so zbraňou v taške. Na základe jeho výpovede sa k vražde regionálneho politika rozhodol vzhľadom na trestné činy, ktorých sa dopúšťali migranti.

Štátny zástupca požadoval pre Ernsta doživotný trest. "Bol to útok na náš právny štát a demokratické hodnoty, za ktoré sa doktor Lübcke zvlášť zasadzoval," vyhlásil štátny žalobca Dieter Killmer, pričom hovoril o "vražde historickej dimenzie".

Vdova Irmgard Braunová-Lübckeová a jej synovia prichádzajú do súdnej siene vo Frankfurte nad Mohanom vo štvrtok 28. januára 2021.
Foto: TASR/DPA


V rámci procesu bol Stephan Ernst obžalovaný aj z pokusu o vraždu irackého utečenca z roku 2016, ktorého údajne ťažko pobodal. V tejto časti obžaloby bol však oslobodený.

Spoluobžalovaného v prípade Lübckeho vraždy Markusa H. odsúdili sudcovia na 1,5 roka s trojročnou skúšobnou lehotou za nedovolené držanie automatickej zbrane. Zo spoluúčasti na vražde Lübckeho ho súd ale oslobodil.

V Nemecku sa môžu odsúdení na doživotie dostať na slobodu najskôr po 15 rokoch. V prípade neonacistu Stephana Ernsta, ktorý má navyše bohatú kriminálnu minulosť, to však nebude možné, pretože súd označil jeho vinu za mimoriadne závažnú a vyhradil si právo následnej ochrannej väzby.