Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vrah starostu Gdanska bol odsúdený na doživotie

Pawel Adamowicz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Adamowicz zomrel v januári 2019 na verejnej charitatívnej akcii, na ktorej ho Wilmont pred stovkami ľudí bodol priamo do srdca.

Gdansk 16. marca (TASR) - Na doživotný trest odňatia slobody odsúdili v Poľsku Stefana Wilmonta, ktorý v roku 2019 dobodal starostu mesta Gdansk Pawla Adamowicza. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, napísal denník Gazeta Wyborcza.

Adamowicz zomrel v januári 2019 na verejnej charitatívnej akcii, na ktorej ho Wilmont pred stovkami ľudí bodol priamo do srdca. Starosta bol okamžite hospitalizovaný a podrobil sa päťhodinovej operácii, napokon však zraneniam podľahol, informuje TASR.

Polícia po útoku vtedy 27-ročného páchateľa zadržala. Wilmont pochádza z Gdanska a na pódium za Adamowiczom sa nepozorovane dostal tak, že sa vydával za novinára. Už predtým mal na svedomí štyri bankové lúpeže.

Po troch rokoch vyšetrovania a rok trvajúcom súdnom procese súd rozhodol, že Wilmont si bude doživotie odpykávať v psychiatrickom zariadení pre osoby s nepsychotickými duševnými poruchami. Odsúdený môže po 40 rokoch požiadať o podmienečné prepustenie.

Gazeta Wyborcza pripomína, že Wilmontovi obhajcovia sa snažili dokázať, že páchateľ bol v čase skutku nepríčetný, čo by malo za následok zastavenie súdneho procesu. Dodala tiež, že Wilmont si rozsudok na doživotie vypočul pokojne a s úsmevom na tvári.

Prokuratúra sa domnieva, že motívom páchateľovho útoku bol trest, ktorý mu udelili za bankové lúpeže a ktorý považoval za neadekvátny. Zodpovednosť za rozsudok pripisoval práve Adamowiczovi.