Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Islamský štát odrezal hlavy 21 Egypťanom. Odveta sa už začala

Foto: Youtube.com

Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre maloletých a slabšie povahy.

Washington 16. februára (TASR) - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes vyhlásil, že Egypt si vyhradzuje právo reagovať ako uzná za vhodné na sťatie 21 Egypťanov militantmi Islamského štátu v susednej Líbyi. Sísí vyhlásil týždeň štátneho smútku a zvolal krízové zasadnutie národnej bezpečnostnej rady, oznámila štátna televízia.

Egyptský prezident podľa agentúry Reuters ďalej varoval, že Káhira si vyberie "nevyhnutné prostriedky a čas, aby pomstila trestuhodné zabitie" svojich občanov.

Hovoril v televízii niekoľko hodín na to, ako Islamský štát zverejnil video, ktoré údajne ukazuje sťatie 21 egyptských kresťanov na pláži v Líbyi.



Päťminútový videozáznam sa v nedeľu večer objavil na twitterovom účte internetovej stránky, podporujúcej IS. Vidno na ňom skupinu mužov v oranžových kombinézach kráčajúcich po pláži, pričom každého z nich sprevádza maskovaný militant oblečený v čiernom. Po tom, ako jeden z militantov ozbrojených nožom krátko prehovoril po anglicky na kameru, muži v oranžovom odeve museli pokľaknúť a ich "sprievodcovia" im všetkým súčasne zoťali hlavu, uviedla agentúra AP.

Tvorcovia videa sa predstavili ako členovia takzvanej Tripoliskej provincie Islamského štátu (IS). Militanti, ktorí prisahali vernosť IS, zadržiavali skupinu 21 koptských kresťanov z Egypta od ich únosu, ku ktorému došlo začiatkom januára v meste Syrta v strednej Líbyi.

"Ľudia kríža, nasledovníci nepriateľskej egyptskej cirkvi," hlásala popiska k videu, ktorého autenticitu nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Rodiny zavraždených Egypťanov
Foto: TASR/AP




Vraždy Egypťanov Islamským štátom v Líbyi sú podľa USA ohavné

Biely dom v nedeľu odsúdil "ohavné a zbabelé vraždy" 21 Egypťanov v Líbyi militantmi hlásiacimi sa k extrémistickej organizácii Islamský štát a naliehal na politické riešenie konfliktu v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Toto zabíjanie nevinných je najnovším z mnohých krutých činov spáchaných teroristami pridruženými k Islamskému štátu na ľuďoch regiónu, vrátane vrážd desiatok egyptských vojakov na Sinaji, čo iba ďalej vyburcuje medzinárodné spoločenstvo, aby sa spojilo proti ISIL," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

"Tento ohavný čin opäť zdôrazňuje naliehavú potrebu politického riešenia konfliktu v Líbyi, ktorého pokračovanie je na prospech iba teroristickým skupinám, vrátane ISIL," dodal. Hovoril o Islamskom štáte, ktorý označil skratkou ISIL.

Screenshot z videa, ktoré zverejnil Islamský štát na internete
Foto: Youtube.com


Video zachytávajúce sťatie egypských kresťanov

Líbyjskí militanti, hlásiaci sa k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), zverejnili video, ktoré zachytáva hromadné sťatie egyptských kresťanov unesených v Líbyi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pätminútový videozáznam sa dnes večer objavil na twitterovom účte internetovej stránky, podporujúcej IS. Vidno na ňom skupinu mužov v oranžových kombinézach kráčajúcich po pláži, pričom každého z nich sprevádza maskovaný militant oblečený v čiernom.

Po tom, ako jeden z militantov ozbrojených nožom krátko prehovoril po anglicky na kameru, muži v oranžovom odeve museli pokľaknúť a ich "sprievodcovia" im všetkým súčasne zoťali hlavu, uviedla agentúra AP.

Tvorcovia videa sa predstavili ako členovia takzvanej Tripoliskej provincie Islamského štátu (IS). Militanti, ktorí prisahali vernosť IS, zadržiavali skupinu 21 koptských kresťanov z Egypta od ich únosu, ku ktorému došlo začiatkom januára v meste Syrta v strednej Líbyi.

"Ľudia kríža, nasledovníci nepriateľskej egyptskej cirkvi," hlásala popiska k videu, ktorého autenticitu nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.



Vyhlásenie MZV

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky s rozhorčením a rozhodne odsudzuje popravu 21 občanov Egyptskej arabskej republiky, príslušníkov koptskej cirkvi, ktorá bola vykonaná mimoriadne brutálnym a odsúdeniahodným spôsobom členmi líbyjskej skupiny hlásiacej sa k organizácii tzv. Islamského štátu.

Tento otrasný čin je ďalším z radu dôkazov o beštiálnej, nehumánnej a neakceptovateľnej podstate ideológie tzv. Islamského štátu, ktorá nemá miesto v civilizovanom svete.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vyjadruje hlbokú sústrasť rodinám obetí i vláde Egyptskej arabskej republiky. Zároveň tlmočí ubezpečenie o solidarite Slovenskej republiky v globálnom boji proti terorizmu a extrémizmu.