Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vrtuľník NASA s názvom Ingenuity absolvoval prvý let na Marse

Vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) absolvuje svoj prvý skúšobný let na Marse v pondelok 19. apríla. Foto: TASR/AP

Tento historický let bol viackrát odložený pre technické problémy.

Washington 19. apríla (TASR) - Helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) absolvovala v pondelok prvý let na Marse. Stala sa prvým strojom, ktorý vzlietol na inej planéte než Zem. Informovala o tom NASA, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Úspešný let robotického minivrtuľníka potvrdili údaje a zábery poslané naspäť na Zem. Pracovníci v kontrolnej miestnosti v NASA reagovali s nadšením.

"Vrtuľník Ingenuity podnikol svoj prvý let - ide o prvý let prostriedku s motorovým pohonom na inej planéte," napísala NASA na Twitteri.

Maličká helikoptéra, ktorá váži 1,8 kilogramu a je poháňaná štyrmi lítiovými batériami, vzlietla do vzduchu, krátko sa vznášala na mieste a potom sa vrátila na povrch Marsu.

Tento historický let bol viackrát odložený pre technické problémy, pripomína DPA. Ingenuity má absolvovať aj ďalšie testovacie lety, uvádza NASA na svojej webovej stránke.

Vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) absolvuje svoj prvý skúšobný let na Marse v pondelok 19. apríla.
Foto: TASR/AP


Vrtuľník bol pripevnený k robotickému vozidlu Perseverance, ktoré na Marse pristálo 18. februára tohto roka.

Misia má za úlohu predovšetkým hľadať potenciálne stopy života, ktorý mohol na Marse existovať v minulosti.

Vozidlo Perseverance poslalo krátky záznam, ktorý zachytával maličký vrtuľník, ako najprv stojí, potom sa vznáša tri metre nad marťanským povrchom a nakoniec znova dosadne na povrch.

Samotný minivrtuľník Ingenuity odoslal statický čiernobiely záber svojej kamery nasmerovanej dolu - zachytáva vlastný tieň vrtuľníka, ktorý vrhá na povrch Marsu, píše agentúra AFP.

"Teraz môžeme povedať, že ľudské bytosti nechali vzlietnuť rotorový stroj na inej planéte," povedala vedúca inžinierka MiMi Aung svojmu tímu spolupracovníkov.

"Tak dlho sme rozprávali o našom okamihu na Marse, aký zažili na Zemi bratia Wrightovci, a teraz je tu," dodala táto barmsko-americká inžinierka. Spomenula Orvilla a Wilbura Wrightovcov, ktorí sú všeobecne uznávaní ako projektanti a stavitelia prvého motorového lietadla a prvého riadeného letu so strojom ťažším ako vzduch.

Let prvého stroja vyrobeného ľudskou rukou sa ich zásluhou uskutočnil v roku 1903 v meste Kitty Hawk v americkom štáte Severná Karolína.

Malý kus materiálu z tohto lietadla bol vložený aj do vrtuľníka Ingenuity - ako pocta dielu bratov Wrightovcov.