Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Všetci americkí vojaci sa z Nigeru stiahnu najneskôr do 15. septembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

Niamey 19. mája (TASR) - Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu. TASR píše na základe agentúry AFP.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

Niger v marci vyzval Spojené štáty, aby stiahli svojich takmer 1000 vojakov z krajiny, ktorá bola až do minuloročného prevratu kľúčovým partnerom Washingtonu v boji proti povstalcom. Tí zabili tisíce ľudí a ďalšie milióny vyhnali z domovov.

USA a ich spojenci už museli stiahnuť svojich vojakov z viacerých afrických krajín po tamojších štátnych prevratoch. Tie dostali k moci skupiny, ktoré sa chcú dištancovať od západných vlád. Okrem nadchádzajúceho odchodu z Nigeru americké jednotky opúšťajú aj Čad, zatiaľ čo francúzske jednotky vyzvali na odchod predstavitelia z Mali a Burkiny Faso.

Rusko sa medzičasom snaží posilniť vzťahy s africkými krajinami a prezentovať sa ako priateľská krajina bez koloniálnej záťaže na tomto kontinente.

Niger bol dlho strategickou základňou USA a Francúzska v boji proti džihádistom v západnej Afrike. USA vybudovali v krajine púštnu základňu pre bezpilotné lietadlá za približne 100 miliónov dolárov. Od vlaňajšieho prevratu však fungovala len v obmedzenom režime. Washington odvtedy tiež pozastavil niektoré programy pomoci nigerskej vláde.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken navštívil Niger v marci 2023 v snahe preukázať podporu prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi, kľúčovému spojencovi Západu. Nigerská armáda však o štyri mesiace neskôr zosadila Bazouma a čoskoro vyhostila z krajiny vojakov bývalej koloniálnej mocnosti Francúzska.