Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Všetky hraničné priechody v Kosove do Srbska sú už otvorené

Muž kráča okolo naložených nákladných áut, ktoré blokujú cestu v meste Mitrovica na severe Kosova v utorok 27. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Kosovská polícia spresnila, že dva menšie hraničné priechody "pre dopravu otvorili v popoludňajších hodinách" v piatok, kým hlavný priechod Merdare opätovne otvorili ešte v priebehu štvrtka.

Kosovská Mitrovica 30. decembra (TASR) - Všetky hraničné priechody medzi Kosovom a Srbskom v piatok opätovne otvorili po tom, čo etnickí Srbi rozobrali cestné zátarasy, ktoré predtým postavili na protest proti zatknutiu kosovskosrbského policajta kosovskými orgánmi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kosovská polícia spresnila, že dva menšie hraničné priechody "pre dopravu otvorili v popoludňajších hodinách" v piatok, kým hlavný priechod Merdare opätovne otvorili ešte v priebehu štvrtka.

Jediná zátarasa, ktorá zostala na severe Kosova, sa nachádza v blízkosti nepokojného mesta Kosovská Mitrovica, kde cestu naďalej blokujú dve zhorené nákladné autá, ktoré sa pravdepodobne stali terčom podpaľačského útoku.

Bezprostredným spúšťačom najnovšej vlny napätia bolo zadržanie bývalého policajta, etnického Srba, kosovskou políciou za údajné napadnutie kosovského policajta počas demonštrácie, čo úrady klasifikovali ako terorizmus. Zadržaného Srba v stredu premiestnili po rozhodnutí súdu do domáceho väzenia. Tento krok rozhorčil najvyšších predstaviteľov Kosova, ktorí tvrdia, že človek podozrivý z terorizmu musí ostať vo väzbe.

Po zablokovaní hraničných priechodov etnickými Srbmi na protest proti zatknutiu spomínaného expolicajta Priština požiadala mierové sily NATO, aby zátarasy odstránili, inak to urobí sama. Belehrad odpovedal vyhlásením bojovej pohotovosti armády, pričom zároveň vyzval Prištinu na ukončenie "útokov" na etnických Srbov v Kosove.

Srbi napokon súhlasili – niektorí váhavo – s odstránením zátarás po naliehaní srbského prezidenta Aleksandra Vučiča, ktoré prišlo po výzvach na deeskaláciu napätia zo strany Spojených štátov a Európskej únie.