Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vstup do Vatikánu bude od októbra povolený len s covidpasom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výnimky z nových pravidiel budú platiť len v prípade účasti veriacich na omšiach a liturgických slávnostiach vo Vatikáne.

Rím 20. septembra (TASR) - Do Vatikánu budú mať od 1. októbra vstup povolený len osoby s tzv. covidovým pasom. Oznámila to v pondelok Svätá stolica, píše agentúra DPA.

Každý obyvateľ, pracovník či návštevník Vatikánu sa bude musieť preukázať potvrdením o očkovaní proti koronavírusu, aktuálnym negatívnym testom alebo prekonaním ochorenia COVID-19.

Vatikán bude okrem vlastného "zeleného pasu" uznávať i covidový certifikát EÚ či iné zahraničné preukazy. Tie budú pri vstupe kontrolovať príslušníci vatikánskej polície.

Výnimky z nových pravidiel budú platiť len v prípade účasti veriacich na omšiach a liturgických slávnostiach vo Vatikáne, na ktorých však bude potrebné dodržiavať stanovené hygienické pravidlá.

Nariadenie Pápežskej komisie pre Vatikánsky mestský štát nasledovalo na podnet pápeža Františka, ktorý vyzval na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia miestnych obyvateľov.