Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Vučič: Kosovskí Srbi odmietajú účasť na komunálnych voľbách

Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Štyri samosprávne územné jednotky pri hranici so Srbskom neuznávajú štátne orgány v Prištine a za svoju metropolu považujú Belehrad, pripomína Reuters.

Belehrad 7. apríla (TASR) – Etnickí Srbi na severe Kosova sa nezúčastnia na komunálnych voľbách, ktoré sa budú konať tento mesiac, uviedol v piatok srbský prezident Aleksandar Vučič. Tento krok pravdepodobne zhorší súčasné spory v oblasti, informovala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

Štyri samosprávne územné jednotky pri hranici so Srbskom neuznávajú štátne orgány v Prištine a za svoju metropolu považujú Belehrad, pripomína Reuters.

Srbskí predstavitelia z oblasti, administratívni pracovníci, sudcovia a policajti vlani v novembri podali kolektívne výpovede na protest proti plánu Prištiny vymeniť srbské evidenčné čísla vozidiel za kosovské.

Komunálne voľby v decembri minulého roka odložili po tom, ako Srbi zablokovali cesty a hraničné priechody. Zástupcovia Srbov so severného Kosova žiadajú vytvorenie združenia kosovskosrbských obcí ako podmienku účasti na hlasovaní.

Zriadenie takéhoto združenia je kľúčovým prvkom dohody, ktorú v marci dosiahli Európska únia, Srbsko a Kosovo v snahe o normalizáciu vzťahov medzi Belehradom a Prištinou.

Kosovský premiér Albin Kurti opakovane vyzval Srbov, aby sa na voľbách zúčastnili. "Právo srbskej komunity slobodne voliť je zásadné a každý, kto toto základné právo naďalej porušuje, nemôže očakávať nič iné ako... silu zákona," povedal vo štvrtok kosovským poslancom.