Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vučič: Pre Srbsko sú Krym i Donbas ukrajinské územia

Na archívnej snímke srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Od samého začiatku sme hovorili, že nie sme schopní a nemôžeme podporiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Pre nás sú Krym i Donbas ukrajinské — a tak to aj ostane, uviedol srbský prezident.

Belehrad 18. januára (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič odmieta ruské územné nároky na Ukrajine a tvrdí, že polostrov Krym i východoukrajinský región Donbas patria Kyjevu. Vučič to uviedol v stredu v rozhovore pre agentúru Bloomberg, z ktorého citoval britský denník Financial Times (FT), informuje TASR.

"Od samého začiatku sme hovorili, že nie sme schopní a nemôžeme podporiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Pre nás sú Krym i Donbas ukrajinské — a tak to aj ostane," povedal srbský prezident.

Srbsko sa po vypuknutí vojny na Ukrajine odmietlo pridať k západným sankciám voči Rusku. Belehrad však na pôde Organizácie Spojených národov podporil rezolúcie odsudzujúce ruskú inváziu na Ukrajinu a viackrát podporil suverenitu Ukrajiny, napísal FT.

Srbsko je takmer úplne závislé od dovozu ruského zemného plynu a na pôde OSN sa spolieha na podporu Moskvy v otázke nezávislosti Kosova.

Belehrad sa však v uplynulých mesiacoch začal dištancovať od Ruska aj v oblasti energetiky a v snahe o dosiahnutie trvalého riešenia v otázke Kosova spolupracuje so západnými krajinami, všíma si FT.