Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Budúcnosť VV na českej politickej scéne zostáva otvorená

VV definitívne o vystúpení z vlády nerozhodli, kladú si však podmienky.

Praha 3. apríla (TASR) - Štyria súčasní členovia českej vlády - nominanti koaličnej strany Veci verejné (VV), by mali premiérovi Petrovi Nečasovi odovzdať rezignácie, a to s účinnosťou od 1. mája. Predpokladom je nesplnenie podmienok, ktoré strana formulovala dnes smerom k predsedovi vlády ČR.

Najmenšia koaličná strana dala Nečasovi do 26. apríla čas na to, aby predložil návrh opatrení, ktoré by pomohli vrátiť dôveru jeho kabinetu. Rekonštruovaná vláda by potom podľa predstáv VV požiadala o hlasovanie o dôvere.

"Žiadame premiéra, aby prišiel s komplexným návrhom na zlúčenie ministerstiev s cieľom ušetriť prostriedky verejných rozpočtov," vyhlásil po niekoľkohodinovom rokovaní VV predseda strany Radek John.

Podľa vlastných slov o rezignácii neuvažuje, nikdy o nej neuvažoval a necíti sa unavený.

Ak by VV svoju hrozbu splnili, trojkoalícia Občianskej demokratickej strany (ODS), TOP 09 a VV, ktorá vzišla z volieb v roku 2010, by sa zmenila na menšinový vládny kabinet. Za určitých okolností by však VV do vlády predsa len vyslali svojich nominantov.

Tieto informácie o záveroch celodňového rokovania vedenia VV priniesli internetový server idnes.cz, lidovky.cz a spravodajská stanica ČT 24.

VV požadujú vyriešenie kauzy Lesy ČR, krízy v štátnom zastupiteľstve, problematického systému vydávania sociálnych dávok a niektorých ďalších, nešpecifikovaných káuz.

Budúcnosť pôsobenia VV na českej politickej scéne zostáva po dnešnom neverejnom maratóne rokovaní otvorená. Strana sa môže dohodnúť s koaličnými partnermi a vyslať do vlády rovnakých alebo nových ministrov, môže vládu prípadne tolerovať zvonku, ale môže i nadobro odísť z kabinetu a správať sa ako čisto opozičný subjekt.

Pohár trpezlivosti VV pretiekol zrejme po zverejnení nahrávky, z ktorej podľa niektorých výkladov vyplýva, že niekdajšia jej prominentná členka Kristýna Kočí chystala puč v strane s vedomím alebo dokonca s podporou jej koaličných partnerov. Tak ODS, ako aj TOP O9 to však dôrazne popreli.

Príčiny nedôveryhodnosti českej vlády sú vo VV, tvrdí Nečas

Príčiny nedôveryhodnosti českej vlády sú podľa slov premiéra Petra Nečasa predovšetkým vo Veciach verejných (VV), ktoré by si mali spytovať svedomie. Zo záverov ich dnešného rokovania nevyplývajú žiadne konštruktívne návrhy, iba úlohy pre iných, reagoval predseda vlády ČR na zverejnené výsledky dnešného rokovania najmenšej koaličnej strany.

Podľa Nečasa nie je jasné, čo vlastne VV chcú. Musia mi to oznámiť, zdôraznil Nečas, ktorý sa predčasných volieb nebojí, ak by sa jeho kabinet rozpadol.

Na mimoriadnom brífingu, ktorý premiér zvolal po rokovaní VV, uviedol, že nemá kontakt ani s vedením tejto koaličnej strany, ani s jej ministrami. "Mám iba odkazy cez médiá," konštatoval po tom, čo VV naznačili stiahnutie svojich ministrov z jeho vlády s platnosťou od 1. mája.

Líder VV Radek John o čosi neskôr informoval verejnosť, že premiérovi práve zaslal správu o výsledkoch rokovania grémia Vecí verejných. "Stav, keď je totálna nedôvera v koalíciu a nedôvera občanov vo vládu, nemôže ďalej pokračovať," citoval server iDnes.cz slová predsedu VV. "Nevypovedali sme koaličnú zmluvu a ideme za pánom premiérom s konkrétnymi vecami, ktoré je potrebné urobiť, aby koalícia ďalej fungovala," zdôraznil John.

Nečas chce o vzniknutej situácii rokovať a postupovať koordinovane s ďalším koaličným partnerom TOP 09. V prípade, že by vývoj viedol k rozpadu vlády, považuje rýchle predčasné voľby za najzodpovednejší postup voči krajine v danom prípade.

Usporiadanie parlamentných volieb na jeseň, ich spojenie s voľbami do Senátu a krajských zastupiteľstiev, ako to navrhujú opoziční sociálni demokrati, by Petr Nečas považoval za "nezodpovedný krok". "Vláda musí do 30. septembra predložiť vierohodný rozpočet a ten musí smerovať pod tri percentá deficitu. Inak by to bola obrovská hrozba pre stabilitu tejto krajiny," vyhlásil český premiér.

O možnosti, že dnešný krok VV môže byť účelovo načasovaný, keď už v stredu bude pokračovať v Prahe proces so šéfom ich poslaneckého klubu Vítom Bártom, Nečas hovoriť nechcel, aj keď pripustil, že takáto špekulácia je to legitímna.