Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

NAJDÔLEŽITEJŠIE UDALOSTI ZAHRANIČIA: Ako rok 2021 formoval svet?

Kombo snímka. Foto: TASR/AP

Prinášame výberovú chronológiu udalostí zo zahraničia v roku 2021.

Bratislava 2. januára (TASR) – Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) ponúka výberovú chronológiu najdôležitejších udalostí, ktoré sa udiali v zahraničí v roku 2021.


JANUÁR


1. januára - Portugalsko sa ujalo rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie.


4. januára - Súd v Londýne zamietol žiadosť USA o vydanie zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea do USA. Ako dôvod uviedol obavu z možného zhoršenia Austrálčanovho duševného zdravia.

Stúpenci Juliana Assangea oslavujú po rozhodnutí súdu nevydať Assangea do USA pred súdom v Londýne 4. januára 2021.
Foto: TASR/AP


6. januára - Spoločné zasadnutie obidvoch komôr Kongresu USA bolo prerušené po prieniku priaznivcov končiaceho prezidenta Donalda Trumpa do rokovacej sály. Útok na sídlo amerického Kongresu si vyžiadal päť obetí.

Na archívnej snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021.
Foto: TASR/AP


11. januára - Demokrati v americkej Snemovni reprezentantov predložili oficiálne ústavnú žalobu (impeachment) voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi.


16. januára - Kresťanskodemokratická únia (CDU) si na virtuálnom zjazde zvolila za svojho nového lídra Armina Lascheta, premiéra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.


18. januára - Ruský súd vzal do väzby opozičného politika Alexeja Navaľného. Stalo sa tak krátko po jeho návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy novičkom.

Na archívnej snímke z videa ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj čaká na súdne vypočutie na policajnej stanici v meste Chimki pri Moskve 18. januára 2021.
Foto: TASR/AP


20. januára – Konala sa inaugurácia prezidenta a viceprezidenta Spojených štátov. Joe Biden sa stal v poradí 46. prezidentom USA a Kamala Harrisová sa stala prvou ženou v dejinách Spojených štátov na poste viceprezidenta.

Joe Biden s manželkou Jill prichádzajú na inauguráciu.
Foto: TASR/AP


26. januára - Taliansky premiér Giuseppe Conte odstúpil z funkcie.


27. januára - Rusko ratifikovalo predĺženie zmluvy o kontrole jadrových hlavíc (START 3).


FEBRUÁR


1. februára - V Mjanmarsku došlo k štátnemu prevratu. Moc prevzala armáda na čele s generálom Min Aun Hlainom.

Mjanmarskí policajti sedia v nákladných autách zaparkovaných na ceste v centre Rangúnu 1. februára 2021.
Foto: TASR/AP


2. februára - Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného poslal súd na 3,5 roka do väzenia za údajné porušenie podmienečného trestu.


3. februára - Spojené štáty predĺžili o päť rokov platnosť novej dohody START s Ruskom, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní.


12. februára - Novým talianskym premiérom sa stal Mario Draghi, bývalý šéf Európskej centrálnej banky.

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi odpovedá na otázky novinárov po prijatí mandátu o zostavení novej vlády z rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu v Ríme v stredu 3. februára 2021.
Foto: TASR/AP


13. februára - Senát USA rozhodol v rámci procesu impeachmentu, že bývalý prezident Donald Trump nie je vinný z podnecovania k vzbure. Hlasovanie sa skončilo v pomere hlasov 57 ku 43.


25. – 26. februára - Dvojdňové rokovanie šéfov vlád a štátov EÚ, ktoré sa uskutočnilo formou videokonferencie, sa zameralo na spoločný postup a koordináciu krokov v boji proti ochoreniu COVID-19.


MAREC


1. marca - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy bol odsúdený na rok väzenia za korupciu. Celkovo mu súd v Paríži vymeral tri roky odňatia slobody, z toho dva podmienečne.


8. marca - Pápež František ukončil historicky prvú pápežskú návštevu Iraku.

Pápež František (uprostred) prichádza celebrovať sv. omšu do Chaldejskej katedrály sv. Jozefa 6. marca 2021 v Bagdade.
Foto: TASR/AP


25. – 26. marca - Hlavnými témami rokovania šéfov štátov a vlád členských krajín EÚ boli očkovacie kampane, ale aj vzťahy s Ruskom a Tureckom.


29. marca - Porota v americkom meste Minneapolis si vypočula úvodné reči obžaloby a obhajoby v procese s bývalým policajtom Derekom Chauvinom, obžalovaným z vraždy Afroameričana Georgea Floyda. Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája 2020 pri zatýkaní v meste Minneapolis v štáte Minnesota pre podozrenie z platby falošnou 20-dolárovou bankovkou.

Bývalý americký expolicajt Derek Chauvin, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


APRÍL


4. apríla - Po mesiacoch protivládnych protestov sa konali v Bulharsku parlamentné voľby.


16. apríla - Raúl Castro oznámil odchod z postu lídra Komunistickej strany Kuby, čím sa skončila 62-ročná dominancia rodiny Castrovcov, trvajúca od Kubánskej revolúcie.

Raúl Castro, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


17. apríla - Česká republika vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe pre podozrenie, že ruská tajná služba bola zapletená do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.


22. – 23. apríla - Prezident USA Joe Biden zorganizoval virtuálny medzinárodný summit o boji proti zmene klímy.


MÁJ


7. – 8. mája - Sociálny summit EÚ sa konal v druhom najväčšom meste Portugalska – Porte.


23. mája - Bieloruské úrady zadržali novinára a disidenta Ramana Prataseviča po tom, čo prinútili núdzovo pristáť lietadlo, ktorým letel civilnou linkou z Atén do litovského Vilniusu.

Na archívnej snímke bieloruský novinár Raman Pratasevič hovorí do kamery vo väznici v Minsku v pondelok 24. mája 2021.
Foto: TASR/AP


25. mája - Lídri EÚ rokovali v Bruseli na summite, ktorý sa venoval koronavírusovej pandémii, boju proti klimatickej zmene a napätým vzťahom s Ruskom.


26. mája - Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil v bieloruskom parlamente, že Bielorusko na svojich hraniciach oslabí kontrolu nad pašovaním drog a nelegálnou migráciou.


JÚN


2. júna - Poslanci izraelského parlamentu zvolili nového prezidenta. Stal sa ním bývalý opozičný líder Jicchak Herzog.


3. júna - Vláda českého premiéra Andreja Babiša prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery v Poslaneckej snemovni. Za návrh na vyslovenie nedôvery hlasovalo 89 poslancov, proti ich bolo 82. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 101 hlasov.

Český premiér Andrej Babiš počas mimoriadnej schôdze parlamentu v Prahe 3. júna 2021.
Foto: TASR/AP


14. júna - V Bruseli sa konal summit NATO.


15. júna - Za účasti prezidenta Spojených štátov Joea Bidena sa uskutočnil v Bruseli summit EÚ – USA.


16. júna - V Ženeve rokoval americký a ruský prezident Joe Biden a Vladimir Putin.

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin prichádzajú na stretnutie v Ženeve.
Foto: TASR/AP


18. júna - Prezidentské voľby v Iráne vyhral konzervatívny kandidát Ebráhím Raísí.


20. júna - V predčasných parlamentných voľbách v Arménsku zvíťazila strana Občianska dohoda premiéra Nikolu Pašinjana. Na druhom mieste skončila Aliancia Arménsko, vedená exprezidentom Robertom Kočarjanom.

Úradujúci arménsky premiér Nikol Pašinjan (uprostred) obklopený ochrankármi reaguje po tom, ako sa stal jednoznačným víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Arménsku v sídle jeho strany KP v Jerevane 21. júna 2021.
Foto: TASR/AP


21. júna - Poslanci švédskeho parlamentu vyslovili nedôveru menšinovej vláde švédskeho premiéra Stefana Löfvena. Stalo sa tak prvýkrát v dejinách Švédska.


25. júna - Dvadsaťdva a pol roka väzenia vymeral americký súd bývalému policajtovi Derekovi Chauvinovi, ktorého porota uznala za vinného z vraždy Afroameričana Georgea Floyda.


30. júna - V Katoviciach sa zišli na vrcholnej schôdzke premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorí rokovali najmä o koordinácii krokov súvisiacich s pandémiou ochorenia COVID-19, o problematike klímy, ako aj o migračnej a azylovej politike.

Zľava slovenský premiér Eduard Heger, poľský premiér Mateusz Morawiecki, maďarský premiér Viktor Orbán a český premiér Andrej Babiš pózujú s dresmi na summite Vyšehradskej štvorky v Katoviciach, 30. júna 2021.
Foto: TASR – Erik Rédli


JÚL


1. júla - Predsedníctvo Rady Európskej únie (EÚ) prevzalo od Portugalska na pol roka Slovinsko.


2. júla - USA odovzdali afganským silám po takmer 20 rokoch Bagrám, svoju hlavnú vojenskú základňu v Afganistane.


7. júla - Nový izraelský prezident Jicchak Herzog zložil prísahu na mimoriadnom zasadnutí parlamentu (Knesetu) a stal sa v poradí 11. prezidentom krajiny.

Jicchak Herzog, archívne foto.
Foto: TASR/AP


11. júla - V Moldavsku sa konali predčasné parlamentné voľby. Zvíťazila v nich stredopravá strana Akcia a solidarita (PAS) proeurópskej prezidentky Maie Sanduovej.

Predčasné parlamentné voľby v Bulharsku tesne vyhrala populistická strana Je taký národ (ITN) pred koalíciou Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova.


27. júla - Vo Vatikáne sa začal súdny proces s kardinálom Giovannim Becciuom a spol. obvinenými zo zneužívania úradov, vydierania a podvodov. Proces sa označuje ako najväčší v dejinách Vatikánu.

Kardinál Giovanni Becciu, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


AUGUST


3. augusta - Konzervatívec Ebráhím Raísí oficiálne prevzal funkciu iránskeho prezidenta po tom, čo dostal súhlas od najvyššieho duchovného vodcu krajiny, ajatolláha Alího Chameneího.


6. augusta - Vedúci predstavitelia Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu vyjadrili v letovisku Avaza na brehu Kaspického mora znepokojenie nad nestabilitou šíriacou sa z Afganistanu.


24. augusta - Uskutočnil sa mimoriadny virtuálny summit vedúcich predstaviteľov krajín G7 o situácii v Afganistane.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) počas virtuálneho summitu vedúcich predstaviteľov krajín G7 o situácii v Afganistane, v Elyzejskom paláci 24. augusta 2021 v Paríži.
Foto: TASR/AP


30. augusta - Z Kábulu odleteli posledné lietadlá americkej armády. Podľa prezidenta Joea Bidena Spojené štáty ukončili 20 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane – najdlhšiu vojnu v histórii USA.

Na archívnej snímke púšťanie americkej vlajky, keď americkí vojaci odovzdávajú techniku afganským bezpečnostným zložkám.
Foto: TASR/AP


SEPTEMBER


2. septembra - Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil výnimočný stav v regiónoch, ktoré sa nachádzajú na hraniciach s Bieloruskom, pre situáciu spojenú s prílevom nelegálnych migrantov.


17. – 19. septembra - V Rusku sa konali voľby do Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, v ktorých zvíťazila vládnuca strana Jednotné Rusko.

Hlasovanie vo voľbách do Štátnej dumy a regionálnych zákonodarných zborov v Rusku 19. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


21. septembra - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dospel k záveru, že Rusko je zodpovedné za otravu kritika Kremľa Alexandra Litvinenka v roku 2006.


24. septembra - Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome, aby diskutovali o možnosti pokroku v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a tiež o spolupráci v oblasti infraštruktúry a technológií.


26. septembra - Voľby do Spolkového snemu (Bundestagu), v ktorých už nekandidovala spolková kancelárka Angela Merkelová (CDU), vyhrala Sociálnodemokratická strana (SPD) pred konzervatívcami z Kresťanskodemokratickej (CDU) a Kresťanskosociálnej únie (CSU).

Na snímke Olaf Scholz, minister financií a kandidát SPD na kancelára, máva počas volebnej strany svojim priaznivcom, v nedeľu 26. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


OKTÓBER


5. októbra - Rumunský parlament vyslovil nedôveru vláde na čele s liberálnym premiérom Florinom Citom, ktorý viedol kabinet od decembra 2020.


8. – 9. októbra - Uskutočnili sa voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky. Víťazom sa stala pravicová koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) pred hnutím ANO premiéra Andreja Babiša.

Líder koalície SPOLU Petr Fiala prichádza 9. októbra 2021 v Prahe.
Foto: FOTO TASR/AP


9. októbra - Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (Rakúska ľudová strana, ÖVP) vyhlásil, že odstupuje z funkcie. Konzervatívny politik to oznámil po tom, ako ho prokuratúra označila za podozrivého v prípade vyšetrovania korupcie.


11. októbra - Nový rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg zložil prísahu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena.

Na archívnej snímke nový rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg skladá prísahu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena vo Viedni 11. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


12. októbra - V Budapešti sa konal summit predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

V Ríme sa uskutočnil mimoriadny summit členských krajín skupiny G20 o situácii v Afganistane.


21. – 22. októbra – V centre pozornosti dvojdňového summitu EÚ v Bruseli bol najmä rast cien energií, očkovanie proti koronavírusu, spory spojené s nerešpektovaním zásad právneho štátu, ale aj otázky späté s migráciou.


30. – 31. októbra - Stretnutie skupiny G20 v Ríme. Hlavnými témami boli boj proti klimatickej zmene a obnova globálnej ekonomiky po pandémii COVID-19.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pózuje počas jej príchodu na summit skupiny G20 v Ríme 30. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


31. októbra - V Glasgowe sa začal v poradí 26. klimatický summit OSN (COP26).


NOVEMBER


8. novembra - Predsedovia koalícií Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN podpísali koaličnú dohodu. V Poslaneckej snemovni bude mať nový kabinet podporu 108 poslancov.


10. novembra - Švédsky sociálno-demokratický premiér Stefan Löfven podal demisiu.

Úradujúci švédsky premiér Stefan Löfven (vľavo) odovzdáva svoju rezignáciu predsedovi parlamentu švédskeho kráľovstva Andreasovi Norlénovi 10. novembra 2021 v Štokholme.
Foto: TASR/AP


11. novembra - Menšinový vládny kabinet českého premiéra Andreja Babiša, tvorený hnutím ANO a ČSSD, schválil svoju demisiu.


13. novembra - Prijatím paktu, cieľom ktorého je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte, sa skončil Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe.

Britský princ Charles a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa zdravia pred stretnutím na klimatickom summite COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


14. novembra - V Bulharsku sa konali prezidentské aj parlamentné voľby. Išlo už o tretie parlamentné voľby, keďže ani jedna politická strana nebola schopná vytvoriť vládu.



16. novembra - Uskutočnil sa virtuálny summit medzi americkým prezidentom Joe Bidenom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Americký prezident Joe Biden otvoril v noci na utorok virtuálny summit s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.
Foto: TASR/AP


21. novembra - V druhom kole prezidentských volieb v Bulharsku presvedčivo zvíťazil úradujúci prezident Rumen Radev.

Bulharský prezident Rumen Radev odpovedá na otázky novinárov po odovzdaní svojho hlasu v Sofii počas druhého kola prezidentských volieb v Bulharsku v nedeľu 21. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


23. novembra - O migračnej situácii na hraniciach Poľska s Bieloruskom diskutovali premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na svojej mimoriadnej schôdzke v Budapešti.

Premiéri Vyšehradskej štvorky (V4) zľava Mateusz Morawiecki (Poľsko), Eduard Heger (Slovensko) a Viktor Orbán (Maďarsko) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom summite predsedov vlád V4 v Budapešti v utorok 23. novembra 2021.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


24. novembra - Švédsky parlament schválil vládu novej premiérky Magdaleny Anderssonovej, ktorá sa tak stala historicky prvou ženou na poste šéfa kabinetu v tejto škandinávskej krajine.

Švédska ministerka financií a predsedníčka Švédskej sociálnodemokratickej strany (SAP) Magdalena Anderssonová (vpravo) sa pozerá po jej zvolení za premiérku v parlamente 24. novembra 2021 v Štokholme.
Foto: TASR/AP


25. novembra - Rumunský parlament vyjadril podporu novej koaličnej vláde, ktorú povedie líder Národnej liberálnej strany (PNL) Nicolae Ciuca.


26. novembra - Rusko bude čeliť následkom, ak použije svoju armádu voči Ukrajine. Vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg, ktorý zároveň vyjadril obavy z rastúceho počtu ruskej vojenskej techniky pri hraniciach s Ukrajinou.


28. novembra - Český prezident Miloš Zeman vymenoval na zámku v Lánoch predsedu ODS Petra Fialu za nového premiéra.

Nový český premiér Petr Fiala.
Foto: TASR/AP


29. novembra - V Budapešti sa stretli prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Poslanci švédskeho parlamentu (Riksdagu) vyslovili opäť dôveru predsedníčke sociálnych demokratov Magdalene Anderssonovej, ktorá rezignovala z postu premiérky len niekoľko hodín po tom, ako jej parlament po prvý raz vyslovil dôveru.


DECEMBER


1. decembra - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Kremeľ bude žiadať od Západu záruky, že NATO nebude rozmiestňovať svoje vojenské sily a techniku v blízkosti ruských hraníc a že sa nebude ďalej rozširovať smerom na východ.


2. decembra - Bývalý rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz oznámil, že odchádza z politiky. Ako dôvod uviedol narodenie potomka.

Rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg oznámil, že odstupuje z funkcie.

Bývalý rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz oznamuje, že odchádza z politiky na tlačovej konferencii vo Viedni vo štvrtok 2. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


6. decembra - Nový rakúsky kancelár Karl Nehammer zložil slávnostný sľub a stal sa tak v poradí tretím predsedom rakúskej vlády za dva mesiace.


7. decembra - Uskutočnilo sa rokovanie ruského a amerického prezidenta Vladimira Putina a Joea Bidena, ktoré prebehlo formou videohovoru.


8. decembra - Novým nemeckým spolkovým kancelárom sa stal sociálny demokrat Olaf Scholz (SPD), ktorý tak ukončil 16-ročnú éru kresťansko-demokratickej kancelárky Angelovej Merkelovej (CDU).

Novozvolený nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) dáva kyticu kvetov bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej počas prevzatia úradu v sídle kancelariátu v Berlíne 8. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


9. – 10. decembra - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zorganizovala virtuálny Summit za demokraciu (S4D).

Americký prezident Joe Biden (vľavo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas otvorenia dvojdňového virtuálneho summitu svetových lídrov o demokracii 9. decembra 2021 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


10. decembra - Britský Vrchný súd v Londýne zrušil rozhodnutie nižšieho súdu blokujúce vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea do USA, kde mu hrozí doživotné väzenie.


12. decembra - Pápež František sa po prvý raz verejne vyjadril k napätým vzťahom medzi Západom a Ruskom v súvislosti s hromadením vojsk na ukrajinskej hranici a vyzval na seriózny medzinárodný dialóg s cieľom zmierniť napätie a zabrániť rozpútaniu ozbrojeného konfliktu.


13. decembra - Migrácia, právny štát, západný Balkán, energetika a v rámci nej zvlášť atómová energia boli hlavnými témami summitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4), na ktorý pozvali do Budapešti aj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.


15. decembra - V Bruseli sa konal summit EÚ a krajín Východného partnerstva.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli odovzdal tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia do rúk Darje Navaľnej, dcéry väzneného ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného.

Darja Navaľná (vľavo), dcéra väzneného ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného si prebrala tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v mene svojho väzneného otca z rúk predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho (uprostred) počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu 15. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


16. decembra - V Bruseli sa uskutočnil summit EÚ o boji proti pandémii ochorenia COVID-19, vonkajších vzťahoch a energetike.

Premiér SR Eduard Heger prichádza na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 16. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


17. decembra - Český prezident Miloš Zeman vymenoval novú vládu na čele s občianskym demokratom Petrom Fialom (ODS).