Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prinášame chronológiu útokov nožom v Nemecku od roku 2019

Policajné autá zasahujú na mieste incidentu v nemeckom meste Würzburg 25. júna 2021. Foto: TASR/AP
Na archívnej snímke policajná páska je pred vstupom do budovy železničnej stanice po dobodaní dvôch osôb v západonemeckom meste Iserlohn 17. augusta 2019. Foto: TASR/AP

25. júna 2021 v bavorskom meste Würzburg usmrtil nožom 24-ročný Somálčan troch ľudí a šesť ďalších zranil.

Berlín 28. júna (TASR) - V pondelok ráno zaútočil zatiaľ neznámy páchateľ v meste Erfurt na východe Nemecka na okoloidúcich a zranil dve osoby. Polícia nasadila helikoptéru do pátrania po mužovi, ktorý zrejme použil nôž a zranil dve osoby.

TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu útokov nožom v Nemecku od roku 2019.

2019


1. augusta - Polícia v Stuttgarte začala vyšetrovať útok so smrteľnými následkami, ktorý sa odohral na jednej z miestnych ulíc a obeť bola pri ňom ubodaná zbraňou opisovanou ako "určitý druh meča". Blízko miesta činu zadržali 28-ročného občana Sýrie.

17. augusta - Dve obete na životoch si vyžiadal útok nožom, ktorého dejiskom bola železničná stanica v západonemeckom meste Iserlohn. 43-ročný útočník spôsobil smrteľné zranenia 32-ročnej žene a 23-ročnému mužovi, a to pred očami mnohých cestujúcich a chodcov vrátane približne 20-člennej skupiny svadobčanov. Podľa vyjadrenia policajného hovorcu išlo o "čin súvisiaci so vzťahmi".

19. novembra - Profesor Fritz von Weizsäcker, 59-ročný syn bývalého nemeckého prezidenta, zomrel po útoku nožom. Došlo k nemu počas jeho prednášky pre verejnosť v berlínskej nemocnici Schlosspark-Klinik, kde ako lekár pôsobil.

9. decembra - Ťažké bodné zranenia utrpel policajt na hlavnej železničnej stanici v Mníchove, keď ho napadol 23-ročný muž.


2020


6. januára - Nemecká polícia smrteľne postrelila Turka ozbrojeného nožom, ktorý sa pokúsil zaútočiť na policajtov v meste Gelsenkirchen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/DPA

28. apríla - Skupina piatich až siedmich neznámych mužov zaútočila večer v Hanau v spolkovej krajine Hesensko nožmi na okoloidúcich, pričom spôsobili zranenia štyrom osobám. Zranených mužov vo veku 17 až 26 rokov previezli do nemocnice, niektorí z nich utrpeli bodné zranenia, nikto však nebol v ohrození života.

10. júna - Za najnovšiu epizódu v rámci vyrovnávania účtov medzi gangmi označila mníchovská polícia stredajší incident, pri ktorom vrazila malá dodávka do skupiny ľudí na chodníku v Mníchove. Z vozidla po náraze vystúpilo šesť ľudí, ktorí následne pokračovali vo fyzických útokoch na osoby, ktoré zrazili. Tie napadli viacerými zbraňami vrátane nožov.

4. októbra - 21-ročný sýrsky utečenec po útoku nožom na dvoch turistov v Drážďanoch smrteľne zranil 55-ročného muža a vážne poranil 53-ročnú ženu. Za čin motivovaný islamským extrémizmom dostal doživotný trest odňatia slobody.


2021


26. januára - Niekoľko ľudí utrpelo zranenia pri útoku nožom vo Frankfurte nad Mohanom, ku ktorému došlo v blízkosti hlavnej vlakovej stanice. Polícia útočníka po čine zadržala.
Policajti zasahujú na mieste incidentu v nemeckom meste Würzburg 25. júna 2021.
Foto: TASR/AP

25. júna - V bavorskom meste Würzburg usmrtil nožom 24-ročný Somálčan troch ľudí a šesť ďalších zranil. Muž sa v minulosti liečil na psychiatrii a pri útoku údajne kričal "Alláhu akbar".