Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

SVET V ROKU 2019: Exhumácia bývalého diktátora aj voľby v Británii

Kombosnímka. Foto: TASR/AP

Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí roku 2019.

Bratislava/Svet 21. decembra (TASR/Teraz.sk) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) ponúka výberový prehľad najdôležitejších svetových udalostí v roku 2019.

JANUÁR



1. januára - Európskymi hlavnými mestami kultúry na rok 2019 sa stali talianska Matera a bulharský Plovdiv.

Plovdiv, najstaršie mesto v Bulharsku, sa v sobotu oficiálne stalo Európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2019.
Foto: TASR/AP


1. januára - Belgicko, Nemecko, Dominikánska republika, Indonézia a Juhoafrická republika sa na dva roky stali nestálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN.

1. januára - Americká sonda New Horizons preletela okolo objektu Ultima Thule v oblasti Kuiperovho pásu na okraji Slnečnej sústavy, približne 6,5 miliardy kilometrov od planéty Zem.

1. januára - V Rakúsku prestal platiť zákon, na základe ktorého mohli uzatvárať manželstvá len heterosexuálne dvojice.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


3. januára - Čínska sonda Čchang-e 4 ako vôbec prvý objekt vytvorený človekom pristála na odvrátenej strane Mesiaca.

5. januára - Ekumenický konštantínopolský patriarcha Bartolomej I. podpísal dekrét o nezávislosti pravoslávnej cirkvi na Ukrajine od ruskej pravoslávnej cirkvi.

6. januára - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a patriarcha koptskej pravoslávnej cirkvi Teodor II. slávnostne otvorili v Káhire nový kresťanský chrám, Katedrálu Narodenia Pána.

21. januára - Pozorovatelia oblohy v Európe, Afrike a v Severnej a Južnej Amerike mohli vidieť úplné zatmenie Mesiaca. Mesiac, ktorý bol v splne a súčasne aj v prízemí (perigeum), bol od Zeme vzdialený len približne 357.300 km, čím nastal tzv. superspln.

Lietadlo letí pred zatmeným mesiacom v supersplne v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 21. januára 2019.
Foto: TASR/AP


25. januára - Grécky parlament schválil dohodu o názve susedného slovanského Macedónska ako Severomacedónskej republiky.


FEBRUÁR



3. februára - Pápež František navštívil ako vôbec prvý najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi Spojené arabské emiráty.

Pápež František (v strede) sprevádzaný korunným princom emirátu Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom (vpravo) a šejkom Muhammadom bin Rášidom Ál Maktúmom počas príchodu do prezidentského paláca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch 4. februára 2019.
Foto: TASR/AP


12. februára – Dohoda medzi Skopje a Aténami o premenovaní Macedónskej republiky na Severomacedónsku republiku vstúpila do platnosti po uverejnení súvisiacich ústavných zmien v úradnom vestníku.

21. februára – Izrael vyslal svoju prvú bezposádkovú misiu na Mesiac. Mesačný pristávací modul s názvom Berešit (Zrod) vyštartoval z floridského Mysu Canaveral na palube nosnej rakety Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX.

Mesačný pristávací modul s názvom Berešit (Zrod) vyštartoval v noci na piatok 22. februára 2019 z floridského Mysu Canaveral na palube nosnej rakety Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX. Raketa odštartovala o 2.45 h SEČ.
Foto: TASR/AP


22. februára - Japonská sonda Hajabusa 2 úspešne pristála na povrchu asteroidu Rjugu, ktorý je od Zeme vzdialený 280 miliónov kilometrov.

27.-28. februára - Vo vietnamskom Hanoji sa konal v poradí už druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.


MAREC



3. marca - Nová vesmírna loď Crew Dragon americkej súkromnej spoločnosti SpaceX sa úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS), čím sa firma priblížila k svojmu cieľu vyslania ľudí do vesmíru.

23. marca - Sýrske demokratické sily (SDF) definitívne dobyli poslednú baštu extrémistickej organizácie Islamský štát, ktorou bola dedina Bághúz na východe Sýrie.

26. marca - Európsky parlament v Štrasburgu schválil smernicu Európskej únie o autorskom práve, ktorej cieľom je prispôsobiť túto právnu oblasť ére internetu.


APRÍL



10. apríla - Astronómom z medzinárodného projektu Event Horizon Telescope sa podarilo prvýkrát urobiť snímku čiernej diery, ktorá je vo vzdialenej galaxii. Čierna diera je vzdialená od Zeme približne 50 miliónov svetelných rokov a nachádza sa v galaxii M87.

21. apríla - Novým prezidentom Ukrajiny sa stal komik Volodymyr Zelenskyj.

Na archívnej snímke Volodymyr Zelenskyj a jeho manželka Olena sa tešia vo volebnom štábe po 2. kole prezidentských volieb 21. apríla 2019 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


25. apríla - Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil Rusko, kde rokoval s viacerými tamojšími politickými činiteľmi vrátane prezidenta Vladimira Putina.

30. apríla - Oficiálne abdikoval japonský cisár Akihito, ktorý krajine vládol 30 rokov. Bol prvým japonským monarchom za viac než 200 rokov, ktorý sa vzdal trónu.

MÁJ



1. mája - Japonského Chryzantémového trónu sa ujal nový cisár Naruhito a v krajine sa začala nová éra Reiwa.

Japonský cisár Naruhito, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


18. mája – Holandský spevák Duncan Laurence zvíťazil vo finále pesničkovej súťaže Eurovízia 2019 v izraelskom Tel Avive.

17. mája - Taiwan sa stal prvou ázijskou krajinou, ktorá uzákonila manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

23.-26. mája – Voľby do Európskeho parlamentu. Zúčastnilo sa na nich zhruba 51 percent oprávnených voličov, čo je najviac od prvých priamych volieb do tohto paneurópskeho orgánu v roku 1979.

Na snímke voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou v Bruseli 26. mája 2019.
Foto: TASR/AP



JÚN



3.-5. júna - Americký prezident Donald Trump absolvoval štátnu návštevu Británie. Stretol sa s kráľovnou Alžbetou II. a vtedajšou premiérkou Theresou Mayovou. Išlo o prvú návštevu aktuálneho šéfa Bieleho domu od roku 2011. Trump sa zúčastnil aj na oslavách Dňa D - výročia vylodenia Spojencov v Normandii.

12. júna - Ekvádorský ústavný súd rozhodol, že osoby rovnakého pohlavia budú môcť uzatvárať manželstvá.

20.-21. júna - Čínsky prezident Si Ťin-pching absolvoval štátnu návštevu Severnej Kórey. Naposledy predtým navštívil KĽDR z čínskych lídrov Chu Ťin-tchao pred 14 rokmi.

30. júna – Americký prezident Donald Trump si v demilitarizovanej zóne na medzikórejskej hranici podal ruku so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Trump sa stal prvým lídrom Spojených štátov, ktorý vstúpil na územie Severnej Kórey.

Na archívnej snímke Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un.
Foto: TASR/AP


JÚL



Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) informoval, že júl 2019 bol globálne najteplejším mesiacom od začiatku meraní v roku 1880. Priemerná teplota na zemeguli v siedmom mesiaci tohto roka bola podľa NOAA o 0,95 stupňa Celzia vyššia, než je priemer pre júl v 20. storočí.

16. júla - Európsky parlament zvolil do funkcie predsedníčky Európskej komisie Nemku Ursulu von der Leyenovú. Je prvou ženou zvolenou do tejto funkcie od začiatku existencie Európskej únie.

Ursula von der Leyenová vystupuje počas rozpravy plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu 16. júla 2019.
Foto: TASR/AP


17. júla - Na doživotné väzenie a ďalších 30 rokov odsúdili v New Yorku bývalého šéfa mexického drogového kartelu Sinaloa Joaquína "El Chapa" Guzmána, ktorý bol uznaný za vinného z viacerých ťažkých zločinov vrátane vrážd, únosov a pašovania drog.

22. júla - Indická vesmírna agentúra ISRO vypustila k Mesiacu kozmickú loď Čandraján-2, pozostávajúcu z lunárneho orbiteru, pristávacieho modulu a roveru.

24. júla - Novozvolený líder Konzervatívnej strany Boris Johnson sa po demisii Theresy Mayovej stal oficiálne britským premiérom.

Jeremy Hunt (vľavo) blahoželá Borisovi Johnsonovi v Londýne, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


AUGUST



2. augusta - Spojené štáty oficiálne odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú podpísali v roku 1987 s bývalým Sovietskym zväzom.

SEPTEMBER



21. septembra - Americký prezident Donald Trump schválil po útokoch na saudskoarabské ropné zariadenia nasadenie dodatočných amerických síl v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch.

24. septembra - Španielsky najvyšší súd povolil exhumáciu telesných pozostatkov bývalého diktátora Francisca Franca. Vyslovil tak súhlas s plánom vlády na prenesenie jeho tela zo štátneho mauzólea.

Kvety položené na hrobe bývalého španielskeho diktátora generála Francisca Franca v bazilike v Údolí padlých, mauzóleu pri meste El Escorial neďaleko Madridu.
Foto: TASR/AP


25. septembra - V Pekingu bolo otvorené nové medzinárodné letisko Ta-sing (Beijing Daxing International Airport).

27. septembra - Pol milióna školopovinných detí i dospelých spoločne s mladou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou sa zúčastnilo na klimatickom pochode v kanadskom meste Montreal. Prítomný bol aj kanadský premiér Justin Trudeau.


Mladá švédska aktivistka Greta Thunbergová, školopovinné deti a dospelí prišli na klimatický pochod v kanadskom meste Montreal 27. septembra 2019.
Foto: TASR/AP



OKTÓBER



27. októbra - Americký prezident Donald Trump potvrdil, že americkým silám sa v Sýrii podarilo zlikvidovať vodcu extrémistickej organizácie Islamský štát (abú Bakra Baghdádího).


NOVEMBER



9. novembra - Indický najvyšší súd prisúdil hinduistom sporné posvätné miesto v meste Ajódhjá na severe krajiny, ktoré si nárokovali aj tamojší moslimovia. Zničenie mešity v tejto lokalite v roku 1992 vyvolalo jedny z najhorších náboženských násilností v dejinách Indie.

27. novembra - Americký prezident Donald Trump podpísal zákon o podpore prodemokratických protestov v Hongkongu, ktorý takmer jednomyseľne schválili obe komory Kongresu.

DECEMBER



2.-13. decembra - V španielskom Madride sa konala 25. Konferencia OSN o zmene klímy (COP25).

12. decembra - V Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska sa konali predčasné parlamentné voľby. Jasne v nich zvíťazila Konzervatívna strana úradujúceho premiéra Borisa Johnsona so ziskom 43,6 percenta hlasov a zaznamenala tak svoj najlepší výsledok od roku 1987.

Ľudia v kolízii s políciou počas demonštrácie odporcov Borisa Johnsona 13. decembra 2019 v Londýne. Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona jednoznačne zvíťazila vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách, keď v Dolnej snemovni parlamentu získala 365 kresiel. Opozičná Labouristická strana bude mať 203 poslancov.
Foto: TASR/AP