Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

UDALOSTI, KTORÉ FORMOVALI ROK 2020: Čo sa udialo vo svete?

Výberový prehľad udalostí zo zahraničia. Foto: TASR

Od zostrelenia ukrajinského lietadla, cez brexit a koronavírus, nepokoje v Bielorusku, až po kozmické lety či prezidentské voľby v USA. Pozrite sa s nami na momenty, ktoré tvorili rok 2020.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) ponúka výberový prehľad najdôležitejších udalostí, ktoré sa udiali v roku 2020 v zahraničí.

JANUÁR



1. januára - Chorvátsko sa po prvý raz ujalo rotujúceho predsedníctva Európskej únie (EÚ).

1. januára - Európskymi hlavnými mestami kultúry na rok 2020 sa stali chorvátska Rijeka a írsky Galway.

3. januára - Americká armáda zabila veliteľa elitnej jednotky iránskych Revolučných gárd Kásema Solejmáního Kásema Solejmáního. Pentagon potvrdil, že útok, ku ktorému došlo na medzinárodnom letisku v Bagdade nariadil prezident USA Donald Trump.
Chlapec drží portrét generála Solejmáního, ktorého zabila americká armáda počas útoku v Iraku pred piatkovými modlidbami v Teheráne 3. januára 2020.
Foto: TASRAP

8. januára - Krátko po štarte z medzinárodného letiska v Teheráne sa zrútilo lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA), ktoré smerovalo do Kyjeva. Tragédia si vyžiadala 176 obetí. Irán neskôr priznal, že jeho armáda zostrelila ukrajinské lietadlo "v dôsledku ľudskej chyby".
Na snímke záchranári nesú telo obete pádu havarovaného lietadla v Teheráne 8. januára 2020. Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního.
Foto: TASR/AP

15. januára - Ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý stál na čele vlády od 8. mája 2012, podal demisiu.

16. januára - Novým predsedom ruskej vlády sa stal ekonóm Michail Mišustin.

30. januára - Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyhlásil stav globálnej zdravotnej núdze. Urobil tak v súvislosti s nákazou spôsobenou novým koronavírusom Covid-19.
Zamestnanci pohrebných služieb sa dezinfikujú po manipulácii s obeťou vírusu v meste Wu-chan 30. januára 2020.
Foto: TASR/AP

31. januára - Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska o 23.00 h GMT (polnoc 1. februára podľa SEČ) oficiálne vystúpilo z Európskej únie (EÚ).
ástava Spojeného kráľovstva je spúštaná dole pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli 31. januára 2020. Veľká Británia vystúpi z EÚ v piatok 31. januára o polnoci. Od tohto okamihu nadobudne platnosť dohoda o brexite, pričom Británia už nebude členským štátom EÚ a bude sa považovať za tretiu krajinu.
Foto: TASR/AP


FEBRUÁR



5. februára - Americký Senát oslobodil prezidenta Donalda Trumpa spod obvinenia z pohŕdania Kongresom. Zároveň tým ukončil proces impeachmentu, ktorý iniciovala Snemovňa reprezentantov.
Na snímke americký prezident Donald Trump.
Foto: TASR/AP

MAREC



11. marca - Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)Tedros Adhanom Ghebreyesus vyhlásil, že ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom, "možno charakterizovať ako pandémiu".

27. marca - Severné Macedónsko sa stalo tridsiatou členskou krajinou NATO.

APRÍL



17. apríla - Rakúsko uzavrelo svoju poslednú uhoľnú elektráreň v Mellachu, neďaleko Grazu, čím ukončilo výrobu elektriny z uhlia.

22. apríla - Po Rakúsku odstavilo svoju poslednú uhoľnú elektráreň aj Švédsko. Spoločnosť Stockholm Exergi zatvorila elektráreň Värtaverket na východe Štokholmu.

MÁJ



25. mája - V meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota zomrel po policajnom zásahu George Floyd. Smrť Afroameričana vyvolala v USA pobúrenie, vlnu demonštrácií a násilných protestov.
Demonštranti kľačia počas minúty ticha pred policajnou stanicou v kalifornskom meste Long Beach počas protestu po úmrtí Afroameričana Georgea Floyda po minulotýždňovom policajnom zásahu v Minneapolise v pondelok 1. júna 2020.
Foto: TASR/AP

30. mája - Z kozmodrómu NASA Mys Canaveral na Floride odštartovala nosná raketa Falcon 9 vesmírnej spoločnosti Elona Muska - SpaceX. Išlo o prvý pilotovaný let súkromnej kozmickej lode, ktorý otvoril vesmír komerčnej sfére.  


JÚL



1. júla - Polročné predsedníctvo EÚ prebralo od Chorvátska Nemecko.

12. júla - V druhom kole prezidentských volieb v Poľsku zvíťazil úradujúci prezident Andrzej Duda, keď získal 51,03 percenta hlasov. Jeho vyzývateľ, varšavský primátor Rafal Trzaskowski dostal 48,97 percent hlasov voličov.
Úradujúci poľský prezident a prezidentský kandidát Andrzej Duda a jeho manželka Agata zdravia svojich podporovateľov po druhom kole prezidentských volieb v poľskom meste Pultusk v nedeľu 12. júla 2020.
Foto: TASR/AP

21. júla - Grécke námorné sily vyslali lode do oblasti Egejského mora v reakcii na ťažobné aktivity Turecka, ktoré chce rozšíriť ťažbu ropy a zemného plynu. Námorný spor s Tureckom má aj Cyprus.

28. júla - Turecko vyhlásilo, že pozastaví prieskum ložísk ropy a zemného plynu v spornej oblasti vo východnej časti Stredozemného mora.

AUGUST



4. augusta - V prístavnej časti hlavného mesta Libanonu došlo k výbuchu uskladneného dusičnanu amónneho, ktorý si vyžiadal vyše 100 mŕtvych a viac ako 4000 zranených.
Na snímke materiálne škody po utorňajších masívnych výbuchoch v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút v stredu 5. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

9. augusta - Na základe oficiálnych výsledkov prezidentské voľby v Bielorusku vyhral Alexander Lukašenko, ktorý vládne v krajine už 26 rokov. Opozícia označila hlasovanie za zmanipulované a začala organizovať sériu protestných mítingov a demonštrácií.
Bieloruskí podporovatelia opozície počas "Pochodu za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta v centre hlavného mesta Minsk v nedeľu 16. augusta 2020. Bielorusi skandovali v nedeľu "Odstúp!", "Odíď!" alebo "Nech žije Bielorusko!" Autá trúbili na ich podporu.
Foto: TASR/AP

20. augusta - Popredný predstaviteľ ruskej opozície Alexej Navaľnyj upadol do kómy počas letu zo Sibíri do Moskvy. Podľa nemeckých lekárov bol otrávený látkou zo skupiny novičok. K rovnakým výsledkom dospeli aj špecializované laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku a tiež Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).
Na snímke zo sociálnej siete Instagram ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julija pózujú so svojimi deťmi v nemocnici v Berlíne.
Foto: TASR/AP

SEPTEMBER



15. septembra - Izrael podpísal v Bielom dome vo Washingtone dohody o normalizácii vzájomných diplomatických vzťahov so Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a Bahrajnom.

17. septembra - Grécko oznámilo, že obnovilo politické kontakty na vysokej úrovni s Tureckom s cieľom pokúsiť sa vyriešiť spor o právo na prieskum a ťažbu energetických zdrojov vo východnej časti Stredozemného mora.

27. septembra - Ťažké boje vypukli v separatistickom regióne Náhorného Karabachu. Išlo o najväčšiu eskaláciu konfliktu od roku 2016 medzi bývalými sovietskymi republikami Arménskom a Azerbajdžanom, ktoré už desaťročia vedú územné spory o túto arménsku enklávu na azerbajdžanskom území.
Na snímke muži kráčajú okolo zničeného domu v meste Stepanakert po ostreľovaní azerbajdžanským delostrelectvom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach.
Foto: TASR/AP


OKTÓBER



3. októbra - Pápež František podpísal v meste Assisi svoju v poradí tretiu encykliku Fratelli tutti (Všetci bratia). Vyzval v nej na globálnu zmenu myslenia a odsúdil "krátkozraký, prehnaný, zúrivý a agresívny nacionalizmus", ktorý naberá v súčasnej politike na sile.
Pápež František si dáva ochranné rúško počas bohoslužby za svetový mier v Ríme.
Foto: TASR/AP

31. októbra - Po 14 rokoch od začiatku výstavby bolo otvorené letisko Berlín-Brandenburg, známe pod skratkou BER. Nesie meno bývalého starostu Západného Berlína a spolkového kancelára Willyho Brandta.

NOVEMBER



2. novembra - V centre Viedne došlo k teroristickému útoku, ktorý si vyžiadal 4 mŕtvych a 22 zranených. K streľbe došlo neďaleko synagógy a na ďalších piatich miestach. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).
Na snímke sprava rakúsky premiér Sebastian Kurz, rakúsky prezident Alexander van der Bellen a predseda parlamentu Werner Sobotka kladú vence na mieste streľby v centre Viedne.
Foto: TASR/AP

3. novembra - Demokratický kandidát Joe Biden porazil úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Dosluhujúca hlava štátu, republikán Trump však odmietne uznať volebnú porážku, keď tvrdí, že víťazstvo mu ukradli a že hlasovanie bolo zmanipulované.
Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden.
Foto: TASR/AP

10. novembra - Arménsky premiér Nikol Pašinjan, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a ruský prezident Vladimir Putin podpísali v Moskve dohodu o ukončení arménsko-azerbajdžanskej vojny o Náhorný Karabach. Podľa oficiálnych údajov od konca septembra zahynulo v bojoch 5100 arménskych a azerbajdžanských vojakov a takmer 150 civilistov.

15. novembra - V druhom kole prezidentských volieb v Moldavsku zvíťazila proeurópska expremiérka Maia Sanduová, ktorá porazila úradujúceho proruského prezidenta Igora Dodona. V poradí deviatym prezidentom Moldavska sa po prvý raz v histórii krajiny stala žena.

16. novembra - Z Kennedyho vesmírneho strediska odštartovala misia SpaceX Crew-1. Išlo o prvý operačný let kozmickej lode Crew Dragon, ktorá dopravila štvoricu astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), kde strávia približne pol roka.


DECEMBER



6. decembra - V parlamentných voľbách v Rumunsku zvíťazila opozičná Sociálnodemokratická strana (PSD), druhá skončila Národná liberálna strana (PNL). Rumunský prezident Klaus Iohannis uprednostňuje vládu stredopravicových strán na čele s PNL, ktoré získali viac ako 50 percent hlasov voličov.

6. decembra - Venezuelský prezident Nicolás Maduro a jeho ľavicoví politickí spojenci vyhrali parlamentné voľby, ktoré hlavné opozičné strany bojkotovali. Opozičný líder Juan Guaidó označil hlasovanie za "podvod".