Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Výbor europarlamentu bude opätovne hodnotiť situáciu v Maďarsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom rokovania výboru LIBE je zhodnotenie súčasnej situácie v Maďarsku, ako aj pokrok ohľadom žiadosti europarlamentu, aby sa preskúmalo, či Maďarsko predstavuje systémovú hrozbu pre hodnoty EÚ.

Brusel 19. marca (TASR) - Európsky parlament (EP) v utorok oznámil, že poslanci Výboru EP pre občianske slobody (LIBE) budú vo štvrtok (21.3) spolu s predstaviteľmi Európskej komisie a predsedníckej krajiny v Rade EÚ diskutovať o politickom vývoji v Maďarsku. Témou diskusií bude aj možnosť aktivácie článku 7. Lisabonskej zmluvy.

Aktiváciu článku 7 žiadali europoslanci na plenárnom zasadnutí EP vlani v septembri. Článok 7 Zmluvy o EÚ (ZEÚ) umožňuje členským krajinám začať právny postup, ktorý môže viesť až k tvrdým sankciám v podobe pozastavenia hlasovacích práv dotknutej členskej krajiny v Rade EÚ.

Dôvodom rokovania výboru LIBE je zhodnotenie súčasnej situácie v Maďarsku, ako aj pokrok, ktorý členské štáty EÚ dosiahli ohľadom žiadosti Európskeho parlamentu zo septembra 2018, aby sa preskúmalo, či Maďarsko predstavuje systémovú hrozbu pre základné hodnoty Európskej únie.

Kľúčovými upozorneniami septembrovej žiadosti EP boli nezávislosť súdnictva v Maďarsku, sloboda prejavu, korupcia, práva menšín i situácia migrantov a utečencov.

Na zasadnutí výboru LIBE, ktoré sa začne vo štvrtok o 15.30 h, bude prítomný prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans a v mene rumunského predsedníctva v Rade EÚ sa zúčastní predstaviteľ Politického a bezpečnostného výboru zo Stáleho zastúpenia Rumunska pri EÚ Calin Stoica.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)