Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Výbor Kongresu predvoláva Trumpa v spojitosti s útokom na Kapitol

Na archívnej snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

To, že sa Trump dostaví vypovedať, je však nepravdepodobné, a výbor pravdepodobne nemá dostatok času na zdĺhavý súdny boj, píše na svojej webovej stránke stanica CNN.

Washington 13. októbra (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump bude predvolaný, aby vypovedal o okolnostiach útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021. Rozhodol o tom v štvrtok výbor amerického Kongresu, ktorý útok vyšetruje. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Členovia výboru predvolanie exprezidenta odhlasovali jednohlasne. "Musíme požadovať výpoveď pod prísahou od ústredného hráča udalostí zo 6. januára," povedala podpredsedníčka tohto výboru Liz Cheneyová.

Predseda výboru Bennie Thompson podľa stanice CNN povedal, že získať Trumpovu výpoveď je "povinnosť". Výbor si však podľa Thompsona uvedomuje, že predvolanie bývalého prezidenta je "vážny a mimoriadny krok"

To, že sa Trump dostaví vypovedať, je však nepravdepodobné, a výbor pravdepodobne nemá dostatok času na zdĺhavý súdny boj, píše na svojej webovej stránke stanica CNN.

Dav Trumpových stúpencov 6. januára 2021 zaútočil na washingtonský Kapitol, kde v tom čase prebiehalo zasadnutie oboch komôr amerického Kongresu, ktoré malo potvrdiť výsledky prezidentských volieb. O život prišlo päť ľudí.

Výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu exprezidenta a ďalšie osoby z jeho okolia vyšetruje s cieľom určiť, do akej miery mali Trumpove pokusy o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020 vplyv na prejavy násilia v Kapitole.