Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Výbor Kongresu pripísal Trumpovi vinu za útok na Kapitol

Americký prezident Donald Trump, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Predseda výboru Bennie Thompson na štvrtkovom vypočúvaní povedal, že sprisahanie, ktoré vyvrcholilo útokom davu ľudí na Kapitol, ešte stále predstavuje hrozbu pre americkú demokraciu.

Washington 10. júna (TASR) - Osobitný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktorý vyšetruje okolnosti útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021, v noci na piatok pripísal vinu za tento incident bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Útok podľa vyšetrovateľov nebol samovoľný čin, ale "pokus o prevrat" a priamy dôsledok Trumpovho úsilia zvrátiť výsledky prezidentských volieb z novembra 2020.

Predseda výboru Bennie Thompson na štvrtkovom vypočúvaní povedal, že sprisahanie, ktoré vyvrcholilo útokom davu ľudí na Kapitol, ešte stále predstavuje hrozbu pre americkú demokraciu.

"Demokracia je v ohrození," povedal Thompson. "Musíme čeliť pravde otvorene, rozhodne a odhodlane," dodal.
Na snímke členovia Osobitného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu - zľava - Stephanie Murphyová, Pete Aguilar, Adam Schiff, Zoe Lofgrenová, predseda výboru Bennie Thompson, podpredsedníčka výboru Liz Cheneyová, Adam Kinzinger, Jamie Raskin a Elaine Luriaová, ktorý vyšetruje okolnosti útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021, sa pozerajú počas vypočúvania vo Washingtone vo štvrtok 9. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Republikánska členka Snemovne reprezentantov Liz Cheneyová povedala, že Trump dav zvolal, zhromaždil a "zažal plameň" útoku.

Výbor vo štvrtok začal prvé verejné vypočutie v kauze útoku na Kapitol. Exprezidenta a ďalšie osoby z jeho okolia vyšetruje s cieľom určiť, do akej miery mali Trumpove pokusy o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020 vplyv na prejavy násilia v Kapitole.

Vyšetrovatelia vo štvrtok použili aj predtým nezverejnený videozáznam a ďalšie dôkazy.

Biden Trumpovo udalosti z Kapitolu označil za "do neba volajúce porušenie ústavy". Trump vyšetrovanie odmieta a na sociálnej sieti vo štvrtok útok svojich podporovateľov z januára 2021 označil za "najväčšie hnutie v dejinách" USA.