Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európsky výbor regiónov sa venoval procesu obnovy Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podujatie v Bruseli bolo súčasťou príprav na Konferenciu o obnove Ukrajiny, ktorá sa uskutoční v Londýne v dňoch 21. – 22. júna.

Brusel 26. mája (TASR) - Pokračovanie v predvojnovom úsilí Ukrajiny o decentralizáciu vlády podporí obnovu krajiny a podporí jej ambície vstúpiť do EÚ. Na rokovaní v Bruseli sa na tom dohodli zástupcovia vlád Ukrajiny, Švajčiarska, Spojeného kráľovstva s predstaviteľmi Európskej aliancie miest a regiónov pre obnovu Ukrajiny, Európskej komisie a OECD, informuje v piatok spravodajca TASR.

Európsky výbor regiónov, poradný orgán Európskej komisie, vo štvrtok popoludní hostil pracovné podujatie venované posilňovaniu úlohy miestnych a regionálnych samospráv v procese obnovy Ukrajiny a na jej ceste k členstvu v EÚ.

Podujatie v Bruseli bolo súčasťou príprav na Konferenciu o obnove Ukrajiny, ktorá sa uskutoční v Londýne v dňoch 21. – 22. júna. Zúčastnia sa na nej lídri desiatok krajín sveta, ako aj predstavitelia inštitúcií EÚ a ďalších partneri.

Londýnska konferencia bude nadväzovať na podobnú konferenciu z roku 2022, ktorú organizovalo Švajčiarsko.

"Vojna proti Ukrajine je stále prebieha, ale rekonštrukcia všetkých zničených budov a infraštruktúry sa musí začať už teraz. Miestne a regionálne orgány a starostovia rôznych postihnutých miest na Ukrajine zohrávajú v tomto úsilí zásadnú úlohu," uviedol predseda Európskeho výboru regiónov Vasco Alves Cordeiro.

V podobnom zmysle sa vyjadril aj primátor Kyjeva a prezident Asociácie ukrajinských miest Vitalij Kličko. "Decentralizácia na Ukrajine pomáha znižovať byrokraciu a korupciu. Výsledky decentralizácie by sa mali stať zárukou riadneho procesu obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny," uviedol Kličko podľa piatkovej správy Európskeho výboru regiónov.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)