Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Výbor schválil preloženie veľvyslankyne Brinkovej zo SR na Ukrajinu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) prijala na nástupnej audiencii novú veľvyslankyňu USA na Slovensku Bridget A. Brinkovú (vľavo), ktorá jej odovzdala poverovacie listiny, 20. augusta 2019 v Bratislave. Foto: TASR Kancelária prezidenta SR

Americký Senát má tento týždeň schváliť humanitárnu a vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 40 miliárd amerických dolárov.

Washington 18. mája (TASR) - Americký senátny výbor pre zahraničné vzťahy v stredu jednohlasne schválil Bridget Brinkovú ako nominantku na post veľvyslankyne USA na Ukrajine. Brinková v súčasnosti pôsobí ako veľvyslankyňa na Slovensku. Nomináciu ešte musí potvrdiť Senát, ktorý o nej bude hlasovať v zrýchlenom konaní. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vypočutie Brinkovej pred Senátnym výborom pre zahraničné vzťahy sa konalo 10. mája, teda dva týždne po tom, ako ju na pozíciu americkej veľvyslankyne na Ukrajine navrhol americký prezident Joe Biden.

Očakáva sa, že Brinková zaujme post veľvyslankyne v Kyjeve, ktorý je neobsadený odvtedy, ako bola v roku 2019 počas vlády prezidenta Donalda Trumpa predčasne odvolaná Marie Yovanovitchová.

Americký Senát má tento týždeň schváliť humanitárnu a vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 40 miliárd amerických dolárov.

Brinková pôsobí ako veľvyslankyňa USA na Slovensku od júla 2019. Predtým bola činná v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu (NSC) a na zastupiteľských úradoch v Srbsku, Uzbekistane, Gruzínsku a ďalších krajinách.