Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Výbory krajín V4 upozornili Brusel na problémy s ukrajinským obilím

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podpredsedníčka poľského Senátu Gabriela Morawská-Stanecká hovorila o stáročnej spoločnej minulosti krajín V4, pričom zároveň zdôraznila dôležitosť ich politických a ekonomických vzťahov.

Budapešť 17. apríla (TASR) - Delegácie európskych výborov parlamentov členských krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v pondelok v Budapešti schválili spoločné vyhlásenie, v ktorom upozornili Európsku úniu na výzvy súvisiace s vývozom ukrajinského obilia a súčasne dôrazne odsúdili ruskú agresiu proti Ukrajine. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Predseda výboru pre európske záležitosti maďarského parlamentu Richárd Hörcsik z vládnej strany Fidesz po stretnutí delegácií uvedených výborov parlamentov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska povedal, že v záverečnom vyhlásení sa zaoberali vojnou na Ukrajine, ale sústredili sa viac na otázky, ktoré ovplyvňujú každodenný život obyvateľov krajín V4. Z týchto otázok Hörcsik vyzdvihol energetickú bezpečnosť.

Podpredseda výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Peter Kmec podčiarkol, že konzultačná politika V4 má veľký význam. "Štvorica krajín sa držala pravidla, že treba rokovať, napriek tomu, že ich názory sa niekedy líšia," zdôraznil slovenský predstaviteľ. Podľa neho sila V4 vždy spočívala v tom, že sa jej členovia vedeli na mnohých veciach dohodnúť. K európskym a zahraničnopolitickým témam majú stále veľa spoločných pozícií, dodal.

Podľa predsedu výboru pre európske záležitosti českého Senátu Vladislava Vilímca záverečné vyhlásenie ukazuje, že spolupráca V4 má zmysel v politickom, konzultačnom aj regionálnom zmysle. Krajiny Vyšehradskej štvorky spája veľa vecí, napríklad snaha o presadzovanie jadrovej energie, uviedol.

Podpredsedníčka poľského Senátu Gabriela Morawská-Stanecká hovorila o stáročnej spoločnej minulosti krajín V4, pričom zároveň zdôraznila dôležitosť ich politických a ekonomických vzťahov. Podpredseda výboru pre európske záležitosti poľského Sejmu Piotr Polak zas vyzdvihol "absolútnu nevyhnutnosť" fungovania V4, ktorá musí súčasné témy "jasne a rozhodne" presadzovať na fórach Európskej únie.