Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vybrali porotu na proces s expolicajtmi zapojenými do zatýkania Floyda

Chlapec uteká okolo maľby pri pamätníku Afroameričana Georgea Floyda pred Cup Foods v Minneapolise, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Trojica expolicajtov okrem toho čelí i ďalšiemu súdnemu procesu v štáte Minnesota, ktorý sa má začať 13. júna v meste Saint Paul.

Saint Paul 21. januára (TASR) – V procese s troma bývalými policajtmi, ktorí sa podieľali na zatýkaní Afroameričana Georgea Floyda, bola vo štvrtok vybraná 18-členná porota zložená z 12 porotcov a šiestich náhradníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Za Floydovu smrť z mája 2020 v meste Minneapolis v štáte Minnesota bol už vlani v júni odsúdený na vyše 22 rokov väzenia policajt Derek Chauvin, ktorý mu takmer deväť minút kľačal na krku.

Bývalý americký expolicajt Derek Chauvin odchádza zo súdnej siene po vypočutí verdiktu poroty v Minneapolise, americký štát Minnesota, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Ďalší traja policajti - Thomas Lane, J. Kueng a Tou Thao - sú obžalovaní z porušenia práva nebyť vystavený neprimeraným zákrokom zo strany policajných orgánov, ktoré občanom USA garantuje ústava. Okrem toho ich obvinili aj z neposkytnutia zdravotnej pomoci Floydovi, ktorý v dôsledku neprimeraného policajného zásahu prišiel o život. Všetci traja vinu odmietli.

Úvodné reči v procese, ktorý by mal trvať najmenej dva týždne, sú naplánované na pondelok. Trojica expolicajtov okrem toho čelí i ďalšiemu súdnemu procesu v štáte Minnesota, ktorý sa má začať 13. júna v meste Saint Paul.

Zatiaľ čo Chauvin spútanému Floydovi tlačil kolenom na krk, Kueng mu pridŕžal chrbát a Lane mu držal nohy. Thao odltáčal okoloidúcich, ktorí naliehali na Chauvina, aby upustil od tvrdého zákroku. Thao a Kueng podľa obžaloby tiež "úmyselne nezasiahli", aby zastavili Chauvina pri "použití neprimeranej sily" voči Floydovi. Naopak Lane v tomto bode obvinený nie je, keďže podľa videozáznamu dva razy naznačoval, aby Floyda ležiaceho na bruchu pri zadržiavaní pretočili na bok.

Na archívnej snímke z videa bývalý policajt Derek Chauvin, obžalovaný z vraždy Afroameričana Georgea Floyda, počúva rozsudok na súde v Minneapolise.
Foto: TASR/AP


Chauvin slúžil v minneapoliskej polícii 18 rokov, Thao osem rokov a zvyšní dvaja policajti boli nováčikmi - nastúpili len v decembri 2019. Právni zástupcovia Kuenga a Lanea tak preto budú zrejme argumentovať i tým, že neboli v pozícii, aby si mohli počas zásahu dovoliť spochybňovať autoritu skúseného Chauvina, píše AFP. Očakáva sa, že Thaov obhajca bude tvrdiť, že jeho klient nevedel, v akom je Floyd stave, keďže sa sústredil na to, aby okoloidúcim zamedzil v zasiahnutí do tohto incidentu.

Ben Crump, právnik zastupujúcu Floydovu rodinu, tento proces označil za "ďalší míľnik na dlhej, pomalej ceste k spravodlivosti pre Georgea Floyda a jeho rodinu". "Očakávame, že voči nim bude vyvodená plná zodpovednosť za to, že sa podieľali na úmyselnom porušovaní občianskych práv Georgea Floyda, čo viedlo k jeho tragickej smrti," uviedol Crump vo vyhlásení.