Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Výbuch auta zranil prokremeľského spisovateľa a zabil jeho vodiča

Na videosnímke, ktorú vydal ruský vyšetrovací výbor v sobotu 6. mája 2023, vrak auta po výbuchu v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov od Moskvy. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová v sobotu bez akýchkoľvek dôkazov obvinila Západ a Ukrajinu zo zodpovednosti.

Tallinn 6. mája (TASR) — Výbuch auta v sobotu v Rusku zranil prominentného prokremeľského spisovateľa a jeho vodiča zabil. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

Auto nacionalistického spisovateľa Zachara Prilepina vybuchlo v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov od Moskvy. Informovala o tom štátna agentúra TASS s odvolaním sa na orgány činné v trestnom konaní. Podľa tohto zdroja je spisovateľ "OK", pričom neboli poskytnuté podrobnosti o jeho zranení.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová v sobotu bez akýchkoľvek dôkazov obvinila Západ a Ukrajinu zo zodpovednosti.

"Washington a NATO nakŕmili ďalšiu medzinárodnú teroristickú bunku - kyjevský režim," povedala na sieti Telegram krátko po výbuchu. "Modlíme sa za Zachara."

Ruská spravodajská stanica RBC uviedla, že Prilepin sa v sobotu vracal z okupovaných ukrajinských regiónov Doneck a Luhansk. V regióne Nižného Novogorodu si spravil prestávku na jedlo.

Minulý rok bol Prilepin sankcionovaný Európskou úniou za podporu ruskej invázie na Ukrajinu.

Ide už o tretí atentát od začiatku ruskej vojny na Ukrajine proti osobnostiam, ktoré ju podporujú.

V auguste 2022 výbuch auta zabil na okraji Moskvy Dariu Duginu, dcéru politického teoretika označovaného aj ako "Putinov mozog".

Minulý mesiac výbuch v kaviarni v Petrohrade zabil vojenského blogera Vladlena Tatarského. V oboch prípadoch úrady obvinili z organizácie výbuchov ukrajinské spravodajské služby.