Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Výbuch autocisterny si vyžiadal najmenej 5 mŕtvych a 50 zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Autocisterna prevrátilo pri dopravnej nehode, uviedla agentúra reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia miestnych bezpečnostných zložiek.

Tripolis 1. augusta (TASR) - Najmenej päť ľudí prišlo o život a ďalších 50 sa zranilo po výbuchu autocisterny na juhu Líbye. K výbuchu prišlo v nedeľu večer a s odvolaním sa na miestnych zdravotníkov a bezpečnostné úrady o tom v pondelok informovali agentúry Reuters a AP.

Zábery na sociálnych sieťach zachytávajú obhorenú autocisternu a niekoľko ďalších áut v obci Bint Bajja. Podľa zdravotníkov prinajmenšom päť mŕtvych bolo priamo v autách či okolo nich. Najmenej päť obetí potvrdilo aj líbyjské ministerstvo zahraničných vecí. Viacerí zo zranených sú vo vážnom stave, počet obetí preto bude stúpať.

Autocisterna prevrátilo pri dopravnej nehode, uviedla agentúra reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia miestnych bezpečnostných zložiek. Ešte pred výbuchom sa k nej nahrnuli ľudia z okolitých áut a snažili sa natankovať palivo. "Kamión bohužiaľ začal horieť, čo si vyžiadalo obete," uvádza Reuters.

Na ropu bohatá Líbya zápasí s chaosom od roku 2011, keď počas povstania podporeného Severoatlantickou alianciou zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina sa v roku 2014 fakticky rozdelila medzi dve konkurenčné vlády podporované rôznymi ozbrojenými skupinami a zahraničnými mocnosťami. Vnútorný chaos spôsobuje aj nedostatok pohonných hmôt. Obyvatelia mnohých miest musia často čakať v dlhých kolónach pred čerpacími stanicami, keď si chcú natankovať, opisuje Reuters.