Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Výbuch paneláku v Čechách: najmenej 1 osoba mŕtva, tri deti nezvestné

Výbuch v českom meste Frenštát pod Radhoštěm Foto: Youtube

Pôvodné informácie hovorili o tom, že záchranári našli v troskách domu druhého mŕtveho, krajský policajný riaditeľ túto informáciu vyvrátil a vysvetlil ju chybou v záznamoch záchrannej služby.

Praha 17. februára (Teraz.sk/TASR) - V českom meste Frenštát pod Rodhoštěm vybuchol v noci na nedeľu neďaleko centra jeden z bytových domov. Pri výbuchu zomrela najmenej jedna osoba, päť ľudí je stále nezvestných, z toho tri deti a osem osôb utrpelo zranenia.


Najskôr jeden veľký výbuch, potom menšie

Explóziu, ktorú zrejme spôsobil unikajúci plyn, dom celkom zdemoloval. Záchranári v troskách hľadajú ďalšie možné obete. Zásah je však komplikovaný a bude pokračovať minimálne do pondelkového rána.

Silný výbuch mesto prebudil okolo štvrtej hodiny ráno. Podľa svedkov potom nasledovali slabšie explózie. Muž, ktorý pri prevoze do nemocnice zomrel, obýval byt, v ktorom zrejme plyn vybuchol. Príčinu nešťastia polícia stále vyšetruje.

"Zatiaľ to vypadá na výbuch plynu, ale ako k nemu prišlo, to doteraz netušíme," informoval iDNES.cz krajský policajný riaditeľ Tomáš Tuhý. Policajti uzavreli ulicu, na miesto vyslali poriadkovú jednotku a kynológov so psami cvičenými na vyhľadávanie nezvestných.




Do domu sa dlho nemohlo

Pôvodné informácie hovorili o tom, že záchranári našli v troskách domu druhého mŕtveho, krajský policajný riaditeľ Tomáš Tuhý však túto informáciu na popoludňajšej tlačovej konferencii vyvrátil a vysvetlil ju chybou v záznamoch záchrannej služby.


Na miesto dorazili tiež kynológovia so psami, ktorí sa však do domu kvôli silnému poškodeniu dlho nemohli dostať.

Aj po viac než desiatich hodinách neprestávajú hasiči dúfať v úspech. "Stále nemôžeme vylúčiť, že pod sutinami domu mohol niekto prežiť," uviedol pred piatou hodinou popoludní hovorca hasičov Petr Holub. Na mieste zasahuje 15 hasičských jednotiek.


Informácie policajti získavali postupne od svedkov udalosti. Vyvrátili špekulácie, že dom vôbec nie je k plynovému rozvodu pripojený a za explóziou tak môže byť celkom iný dôvod. "Medzi ľudmi sa šíria reči, že na prízemí býval problémový človek, ktorého čakalo vysťahovanie. Ľudia si myslia, že výbuch nemusela byť náhoda.


Zranené sú tri deti

Medzi zranenými je osem dospelých, z toho tri deti. "Ženu s vážnymi popáleninami druhého až tretieho stupňa na približne šesťdesiatich percentách povrchu tela ošetrili a odviezli do Fakultnej nemocnice Ostrava. Tridsaťosemročný muž má zase popáleniny tváre, brucha, hrudníka a končatín," uviedol hovorca záchranárov Lukáš Humpl.


V Mestskej nemocnici v Ostrave leží ďalší muž, ktorý utrpel ľahšie popáleniny.
"Ošetriť museli aj jedného zo zasahujúcich hasičov, a to s poranením tváre a hrudníka,“ dodal Humpl. Hasič je mimo ohrozenia života.

Tri deti vo veku od 14 až 17 rokov výbuch a následný požiar popálil na končatinách, pri ošetrovaní boli pri vedomí .Do nemocnice v Novom Jičíně záchranári priviezli ďalšie tri osoby, ktoré sa nadýchali splodín.