Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Výbuch sopky a cunami spôsobili na ostrove Tonga rozsiahle škody

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Tonžské hlavné mesto Nuku'alofa pokryli dva centimetre sopečného popola a prachu a v mnohých štvrtiach boli prerušené dodávky elektriny.

Wellington 18. januára (TASR) - Tichomorský ostrovný štát Tonga utrpel po silnom sobotňajšom výbuchu podmorskej sopky a následnej vlne cunami rozsiahle materiálne škody. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje OSN.

Prvé správy o rozsahu škôd na tomto ostrovnom kráľovstve sa objavili tri dni po erupcii sopky vďaka satelitnému telefonickému kontaktu s Tongou, prieskumným letom a družicovým snímkam.

Prvou potvrdenou obeťou je Britka Angela Gloverová. Jej brat oznámil, že táto 50-ročná žena zahynula, keď sa snažila zachrániť svojich psov. Najmenej jednu ďalšiu osobu tamojšie úrady vyhlásili za nezvestnú.

Austrália a Nový Zéland, ktoré v pondelok vykonali prieskumné lietadlá nad Tongou, aby posúdili rozsah škôd a pripravili lode s dodávkami humanitárnej pomoci.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uviedol, že na tonžskom ostrove Mango zaznamenali núdzový signál. Úrad ďalej dodal, že prieskumné lety potvrdili "značné škody na majetku" na Mangu a ďalšom ostrove Fonoi. Podľa tonžskej vlády na Mangu žije 36 ľudí a 69 na Fonoi.

Na satelitnej kombosnímke podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga z 10. apríla 2021(hore), uprostred z 6. januára 2022 a dole po erupcii 15. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Snímky, ktoré zachytili novozélandské ozbrojené sily, ukázali "katastrofické škody" na odľahlom ostrove Atata. Ostrovy Fonoifua, Niniva, Nomuka a Mango zaznamenali rozsiahle až katastrofálne škody, píše agentúra Reuters.

Tonžské hlavné mesto Nuku'alofa pokryli dva centimetre sopečného popola a prachu a v mnohých štvrtiach boli prerušené dodávky elektriny.

Sobotňajšia erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. Spôsobila v Tichom oceáne aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí.