Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Záchrannú operáciu v ruskej bani prerušili pre riziko ďalšieho výbuchu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkovo sa v bani v čase zadymenia nachádzalo 285 ľudí, pričom záchranári evakuovali alebo vyfáralo 239 z nich.

Moskva 25. novembra (TASR) - Záchrannú akciu v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri, kde pod zemou po výbuchu a požiari uviazli desiatky baníkov, dočasne prerušili pre hrozbu ďalšieho výbuchu.

Informovala o tom agentúra TASS, ktorá spresnila, že podľa najnovších údajov si banské nešťastie vyžiadalo životy najmenej 11 baníkov. Hospitalizovaných je 38 ľudí, z toho piati v ťažkom stave. O osude ďalších 35 osôb nie je nateraz nič známe. Podľa agentúry Interfax sa predpokladá, že uviazli v únikovej šachte.

Guvernér Kemerovskej oblasti Sergej Civiľov spresnil, že pátracie a záchranné operácie boli prerušené po tom, ako záchranári v epicentre výbuchu a požiaru zistili vysokú koncentráciu metánu a oxidu uhoľnatého. Ubezpečil, že záchranná operácia bude obnovená hneď po tom, ako koncentrácia plynov klesne na bezpečnú úroveň.

Doplnil, že do záchrannej akcie bolo zapojených 32 jednotiek banských záchranárov, čo je 214 osôb.

Podľa Civiľova budú záchranné práce pozastavené, kým sa situácia nestabilizuje.

Podľa Federálnej služby pre dohľad v oblasti ekológie, technológií a využívania jadrovej energie (Rostechnadzor) došlo v bani Listviažnaja, ležiacej pri meste Belov v Kemerovskej oblasti, k výbuchu v jednej vetracej štôlni. Jeho príčinou mohlo byť vznietenie uhoľného prachu.

Celkovo sa v bani v čase zadymenia nachádzalo 285 ľudí, pričom záchranári evakuovali alebo vyfáralo 239 z nich.

Dnešným banským nešťastím v Kuzbase za začala zaoberať oblastná správa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (takzvaného Sledkomu), a to pre podozrenie z porušenia bezpečnostných pravidiel s následkom smrti.

V bani Listviažnaja došlo k havárii aj 24. januára 1981, keď pri výbuchu metánu v jednej zo štôlní zahynulo päť osôb, ako i 28. októbra 2004, keď si výbuch zmesi metánu a vzduchu vyžiadal životy 13 ľudí.