Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sudca v Bejrúte žiada parlament, aby vypočul pre výbuch ministrov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci vyšetrovania bolo zatiaľ zadržaných a vyšetrovaných 25 osôb. Mnoho Libanončanov viní z tragédie skorumpované vedenie štátu.

Bejrút 25. novembra (TASR) – Sudca, ktorý v Libanone vedie vyšetrovanie mohutného výbuchu v bejrútskom prístave, požiadal tamojší parlament, aby v tejto veci vypočul ministra verejných prác a dopravy Michela Nadždžára, ministra financií Gházího Wazního a šéfku rezortu spravodlivosti Marie-Claude Nadžmovú. Informoval o tom v stredu francúzsky denník Le Figaro.

Parlament má ako jediný orgán v Libanone oprávnenie viesť vyšetrovanie členov vlády. Okrem toho sudca Fádí Sawwán zákonodarný zbor požiadal, aby preskúmal aj úlohu niekoľkých ďalších osôb, ktorí spomenuté ministerské funkcie zastávali v troch predchádzajúcich vládach.

Sawwán tak urobil po tom, ako svojím vyšetrovaním dospel k určitému podozreniu, pokiaľ ide o zodpovednosť týchto ministrov a ich zlyhania pri riešení problému s uskladnením dusičnanu amónneho v prístave.

Mohutný výbuch, ktorý v tam nastal 4. augusta tohto roku, si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych a tisíce zranených a spustošil veľkú časť hlavného mesta.

Predpokladá sa, že explodovalo 2750 ton dusičnanu amónneho, ktorý bol v prístave uložený od roku 2013, keď ho tamojšie colné úrady zhabali z plavidla Rhosus, prevážajúceho náklad liadku z Gruzínska do Mozambiku.

Zhabaný tovar zostal uložený v sklade, aj keď colníci opakovane – ale neúspešne – žiadali súd, aby nariadil odvoz tohto materiálu.

Podľa niektorých zdrojov mohli požiar v sklade spôsobiť zváracie práce, ktoré tam krátko predtým prebiehali. Podľa svedkov bola v sklade okrem dusičnanu amónneho uložená aj zábavná pyrotechnika.

Výbuch a následný požiar spolu s tlakovou vlnou spôsobili materiálne škody, ktorých výška sa odhaduje na 8,5 – 12,5 miliardy eur. Približne 300 000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou, čo predstavuje približne 12 percent obyvateľov hlavného mesta.

V rámci vyšetrovania bolo zatiaľ zadržaných a vyšetrovaných 25 osôb. Mnoho Libanončanov viní z tragédie skorumpované vedenie štátu. V dôsledku rozsiahlych pouličných protestov padla vláda premiéra Hasana Dijába.