Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Počet obetí výbuchu v hotelovom komplexe v Pakistane stúpol na päť

Policajt a záchranári zasahujú po silnom výbuchu bomby, ku ktorému došlo na parkovisku luxusného hotela v meste Kvéta ležiacom na juhozápade Pakistanu v provincii Balúčistán v stredu 21. apríla 2021. Pri výbuchu zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalší utrpeli zranenia. Foto: TASR/AP

Ako uviedol pakistanský minister vnútra Šajch Rašíd Ahmad, v hoteli bol ubytovaný aj čínsky veľvyslanec, v čase explózie sa v ňom ale nenachádzal.

Kvéta 22. apríla (TASR) - Najmenej päť mŕtvych a desiatku zranených si vyžiadala stredajšia silná explózia bomby na parkovisku luxusného hotela v meste Kvéta, ležiacom na juhozápade Pakistanu v provincii Balúčistán. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na protiteroristickú sekciu úradu pakistanskej vlády.

Spočiatku boli oficiálne hlásené štyri obete na životoch. Podľa zdravotníckych zdrojov výbuch zranil 12 osôb. Tie previezli do neďalekej nemocnice. Niekoľko hodín po incidente sa k nemu prihlásila skupina Tehríke Tálibán Pákistán, nazývaná aj Pakistanský Taliban. Podľa nej išlo o samovražedný útok.

Bomba bola umiestnená v aute, ktoré parkovalo v päťhviezdičkovom hoteli Serena, obľúbenom u diplomatov, píše agentúra AFP. Polícia uviedla, že šlo o improvizované výbušné zariadenie a medzi zabitými boli aj predstavitelia bezpečnostných zložiek a zamestnanci hotela.

Pakistanský premiér Imrán Chán výbuch označil za "zbabelý teroristický útok".

Ako uviedol pakistanský minister vnútra Šajch Rašíd Ahmad, v hoteli bol ubytovaný aj čínsky veľvyslanec, v čase explózie sa v ňom však nenachádzal, píše agentúra Reuters. Čína útok dôrazne odsúdila.

Balúčistán - najväčšia pakistanská provincia hraničiaca s Afganistanom a Iránom - je častým terčom islamistických militantov a ďalších ozbrojených skupín vrátane militantného separatistického hnutia Balúčistánska oslobodzovacia armáda (BLA), ktoré pôsobí v tomto regióne od 70. rokov 20. storočia.