Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na východe Afganistanu vybuchla mešita, hlásia tri obete a zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od augustového prevzatia moci Talibanom došlo v Afganistane k viacerým samovražedným útokom, ktoré spáchali členovia miestnej odnože IS, známej pod názvom Islamský štát-Chorásán (IS-K).

Džalálábád 12. novembra (TASR) - Výbuch, ktorý sa v piatok odohral v mešite v provincii Nangarhár na východe Afganistanu, si vyžiadal najmenej tri obete na životoch a 15 zranených.

S odvolaním sa na zdroje z miestnej nemocnice o tom informovala agentúra AFP, ktorá pripomenula, že provincia Nangarhár je ohniskom aktivít extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). K zodpovednosti za výbuch sa zatiaľ nikto neprihlásil.

AFP uviedla, že útoky tohto druhu sú jednou z mnohých výziev, ktorým v Afganistane čelí vládnuci režim fundamentalistického hnutia Taliban. OSN pritom opakovane varuje, že Afganistan je aj na pokraji najhoršej humanitárnej krízy na svete.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Talibanu výbuch nastal vnútri mešity, ktorá sa nachádza v okrese Spín Ghar, a to v čase piatkových modlitieb.

Staršina miestnej komunity a aktivista Wallí Muhammad pre AFP povedal, že bomba bola zrejme ukrytá v reproduktore blízko kazateľnice. V okamihu, keď bol reproduktor zapnutý a zaznel azán - výzva na začatie modlitebného rituálu -, nastražené zariadenie explodovalo.

Od augustového prevzatia moci Talibanom došlo v Afganistane k viacerým samovražedným útokom, ktoré spáchali členovia miestnej odnože IS, známej pod názvom Islamský štát-Chorásán (IS-K). Pri októbrovom útoku na mešitu v Kandaháre zahynulo 32 ľudí, pri podobnom útoku v Kundúze najmenej 40.