Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

K bombovému útoku v Kvéte sa prihlásila odštiepená frakcia Talibanu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa predstaviteľa miestnej polície výbuch nastal krátko po tom, ako do nemocnice previezli telo prominentného právnika.

Kvéta 8. augusta (TASR) - Odštiepená frakcia militantného hnutia Taliban v Pakistane sa prihlásila k zodpovednosti za dnešný samovražedný bombový útok v nemocnici v juhozápadnom meste Kvéta v provincii Balúčistán, pri ktorom bolo podľa aktuálnych údajov zabitých najmenej 70 ľudí. Informovali o tom tlačové agentúry AP a Reuters.

Hovorca militantnej skupiny Džamáatul Ahrár, Ahsanulláh Ahsan, takisto vyhlásil, že ich muži najprv zastrelili Bilála Kásího, predsedu združenia advokátov Balúčistánu, a keď jeho telo previezli do kvétskej vládnej Civilnej nemocnice, zaútočili na smútiacich, ktorí sa tam zhromaždili, aby sa rozlúčili so zastreleným kolegom.

Skupina Džamáatul Ahrár stojí za viacerými teroristickými činmi spáchanými v posledných rokoch v Pakistane. Jej prihlásenie sa k zodpovednosti nebolo možné nezávisle overiť, dodala agentúra AP.

Niekoľko hodín predtým prevzala zodpovednosť za útok v Kvéte aj extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Podľa agentúry DPA nie je v Pakistane neobvyklé, že sa k tomu istému útoku prihlásia viaceré militantné skupiny. Pakistanské úrady sa k obom dnešným vyhláseniam zatiaľ nevyjadrili.

K výbuchu došlo dnes pred vstupom do areálu štátnej nemocnice v meste Kvéta v provincii Balúčistán na juhozápade Pakistanu. Výbuch nastal krátko po tom, ako do nemocnice previezli telo prominentného právnika Bilála Kásího, ktorého dnes ráno zastrelili neznámi ozbrojenci. V čase explózie sa v nemocnici nachádzalo najmenej 100 právnikov a iných ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť so svojím kolegom a známym.

Riaditeľ Civilnej nemocnice v Kvéte informoval, že po bombovom útoku liečia 92 zranených. Riaditeľ dodal, že väčšinu obetí tvoria advokáti.

Vysoko postavený predstaviteľ pakistanskej hlavnej asociácie právnikov Alí Zafar odsúdil bombový atentát ako "útok na spravodlivosť". Uviedol, že právnici po celej krajine budú mať trojdňový smútok a nebudú sa zúčastňovať na súdnych pojednávaniach, aby tak vyjadrili solidaritu s ľuďmi zabitými pri útoku.

Podľa pakistanskej polície bol útok dielom samovražedného atentátnika, ktorého telesné pozostatky našli pyrotechnici na mieste výbuchu.