Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Výbuch v Sýrii poškodil tri vozidlá pozorovateov OSN

Foto: TASR/AP

Ak sa okolnosti výbuchu v Chán Šajchún potvrdia, útok vládnych síl na civilistov priamo pred tímom OSN by mohol zvýšiť tlak na pozorovateľov, aby verejne opísali, čo v krajine vidia.

Ženeva/Bejrút 15. mája (TASR) - Výbuch podomácky vyrobenej nálože umiestnenej na okraji cesty dnes poškodil tri zo štyroch vozidiel konvoja pozorovateľov OSN v sýrskom meste Chán Šajchún. Cez Twitter to oznámil Ahmad Fawzi, hovorca medzinárodného sprostredkovateľa Kofiho Annana. Žiaden z inšpektorov pri incidente neutrpel zranenia, povedal predtým jeden z členov tímu agentúre Reuters.

K incidentu došlo niekoľko minút po tom, čo vládne jednotky spustili paľbu na neďaleký pohrebný sprievod, pričom zranili viacerých ľudí, uviedli svedkovia citovaní agentúrou AP.

"Predok auta OSN dostal priamy zásah," povedal AP aktivista Fádí al-Jásin, ktorý incident videl. "Všetci v panike utekali, ale pozorovatelia zostali v aute. Ľudia sa s nimi snažili hovoriť, ale ani neotvorili okná," dodal.

Krátko predtým sýrske jednotky strieľali na pohrebný sprievod, pričom podľa odhadov Jásina a organizácie SOHR zabili dve desiatky ľudí a mnohých zranili. Túto bilanciu nebolo možné podľa AP nezávisle overiť.

"Išli sme pozorovať a po chvíli došlo k streľbe," povedal Reuters nemenovaný pozorovateľ telefonicky s tým, že po streľbe nasledoval výbuch, ktorý poškodil auto. Sedemčlenný tím prišiel o vozidlá a snaží sa zorganizovať bezpečný návrat na základňu, dodal bez uvedenia podrobností.

Iný pozorovateľ a člen Slobodnej sýrskej armády (FSA) povedal, že pozorovateľov sprevádzali povstalci z FSA. "Sme v bezpečí so Slobodnou armádou a čakáme na skupinu (OSN), aby nás vyzdvihla," dodal druhý pozorovateľ.

Na záberoch zverejnených na internete, ktoré sú podľa aktivistov z mesta Chán Šajchún, vidieť biele auto aké používajú pozorovatelia OSN. Vozidlo má poškodenú prednú časť, čo by mohlo byť spôsobené výbuchom alebo zrážkou. Chán Šajchún sa nachádza asi 250 kilometrov severne od Damasku.

Incident v Chán Šajchún je minimálne druhým prípadom, keď sa pozorovatelia OSN zaplietli do sýrskych násilností. Minulý týždeň bomba pri ceste na juhu krajiny zasiahla nákladné auto sýrskej armády pár sekúnd po tom, čo okolo prešiel konvoj so šéfom pozorovateľov.

Ak sa okolnosti výbuchu v Chán Šajchún potvrdia, útok vládnych síl na civilistov priamo pred tímom OSN by mohol zvýšiť tlak na pozorovateľov, aby verejne opísali, čo v krajine vidia. Pozorovatelia posielajú hlásenia OSN, svoje zistenia ale ešte nezverejnili.