Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Výbuch v uhoľnej bani na severe Turecka spôsobila nedbanlivosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia vypočuli 350 ľudí vrátane preživších zamestnancov, manažérov a tiež rodiny obetí.

Istanbul 10. novembra (TASR) - Výbuch v uhoľnej bani na severe Turecka, pri ktorom v októbri zahynulo 42 ľudí, spôsobila nedbanlivosť. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Koncentrácia metánu v bani na pobreží Čierneho mora prekročila 14. októbra varovnú hranicu jedno percento v 85 prípadoch, píše sa v policajnej správe, do ktorej mohla AFP nahliadnuť . Zamestnanec bane povedal, že sa s baníkmi v podzemí pár minút pred výbuchom nedokázal spojiť, aby ich varoval. Podľa jeho slov zlyhala telekomunikácia.

"Po preskúmaní celkovej prevádzky (bane) možno hovoriť o reťazi nedbanlivostí," píše sa v 240-stranovej správe tureckej polície. Nahromadenie metánu v bani mohli spôsobiť poruchy vo ventilačnom systéme. Nový systém mal byť dodaný už v marci, no dodávateľ požiadal o odklad do novembra.

Vyšetrovatelia vypočuli 350 ľudí vrátane preživších zamestnancov, manažérov a tiež rodiny obetí. V súvislosti s výbuchom bolo obvinených osem ľudí vrátane manažéra bane a jeho zástupcov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil úplné vyšetrenie tohto nešťastia a povedal, že zodpovední nebudú "ušetrení".