Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Východné pobrežie Austrálie opäť trápia záplavy

Na snímke jedno z mnohých osobných vozidiel, ktoré zmietli prívalové povodne v meste Eugowra v austrálskom štáte Nový Južný Wales v utorok 15. novembra 2022. Foto: TASR - AP

K záchranným tímom sa pridávajú záchranári a dobrovoľníci z celého sveta, najmä z Nového Zélandu, Singapuru a zo Spojených štátov.

Sydney 15. novembra (TASR) - Veľké oblasti východného pobrežia austrálskeho štátu Nový Južný Wales sú po ďalších výdatných dažďoch opäť zaplavené. Záchranné služby vykonávajú v súvislosti s povodňami doposiaľ najväčšiu operáciu v dejinách tohto zväzového štátu, informovala v utorok austrálska televízna stanica ABC.

K záchranným tímom sa pridávajú záchranári a dobrovoľníci z celého sveta, najmä z Nového Zélandu, Singapuru a zo Spojených štátov.

"Pri hasení lesných požiarov sme mali dobrovoľníkov z celého sveta, ale pokiaľ viem, prvýkrát prišli v dôsledku povodní. A chcem sa im poďakovať," uviedol regionálny premiér Dominic Perrottet, ktorého cituje agentúra DPA.

V oblasti na západ od metropolitnej oblasti Sydney sa od pondelka podarilo zachrániť pred záplavami viac ako 200 ľudí. Mnohí našli útočisko na strechách svojich domov. Pri záchrannej akcii boli nasadené aj vrtuľníky.

V oblasti mestečka Forbes tamojšie úrady nariadili evakuáciu obyvateľov ihneď po rýchlom náraste povodňovej vody. V oblasti ide o druhú ničivú povodeň za posledné dva týždne. "Ľudia sú v šoku," povedala starostka Forbesu Phyllis Millerová.

V susednom meste Eugowra sú nezvestné dve osoby – 85-ročný muž a 60-ročná žena. Na mieste prebieha pátracia akcia.

Východné pobrežie Austrálie už tento rok niekoľkokrát zasiahli mimoriadne silné dažde a záplavy. Začiatkom júla zaznamenali niektoré oblasti Sydney povodňovú vodu dosahujúcu výšku niekoľkých metrov.