Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Východnú Ghútu za posledné dni opustilo 300 civilistov, tvrdí Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo východnej Ghúte, kde sa nálet odohral, platí aj dnes od 08.00 h do 13.00 h SEČ humanitárne prímerie.

Damask 14. marca (TASR) - Pri náletoch na damaské predmestie východná Ghúta prišlo o život 12 príslušníkov povstaleckej skupiny Légia všetkých milosrdných (Fajlak ar-Rahmán), informovalo v stredu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) s tým, že medzi obeťami sú aj dvaja velitelia. Hovorca povstaleckého zoskupenia napojeného na Slobodnú sýrsku armádu (FSA) zatiaľ túto správu nepotvrdil.

Podľa SOHR sa nálet odohral v utorok večer. Aktivisti tvrdia, že nálet uskutočnili ruské lietadlá.

Vo východnej Ghúte, kde sa nálet odohral, platí aj dnes od 08.00 h do 13.00 h SEČ humanitárne prímerie. Možnosť opustiť túto enklávu, obsadenú povstalcami a obliehanú vládnymi silami, využilo za posledné dni asi 300 civilistov.

Velenie ruských jednotiek, ktoré dozerajú na bezpečnosť humanitárneho koridoru, v stredu informovalo, že aj v súvislosti s týmito odchodmi v posledných dňoch zaznamenalo nárast protestných zhromaždení obyvateľov východnej Ghúty proti povstalcom kontrolujúcim prístupové trasy k humanitárnym koridorom a brániacim miestnym obyvateľom využiť ich.

Generál Vladimir Zolotuchin z velenia ruských jednotiek pôsobiacich v Sýrii v stredu na brífingu spresnil, že Centrum pre zmierenie znepriatelených strán pokračuje v rokovaniach s povstaleckými veliteľmi o odchode civilistov. Rokuje sa aj o podmienkach bezpečného odchodu príslušníkov povstaleckých jednotiek i s ich rodinami.

Koordinátor OSN pre humanitárne záležitosti Jan Egeland nedávno povedal, že Ruskom nariadené päťhodinové pauzy v bojoch vo východnej Ghúte sú príliš krátke. Podľa humanitárnych pracovníkov nestačia na doručenie dodávok pomoci ani na evakuáciu osôb, ktoré potrebujú urgentnú lekársku starostlivosť.

OSN požaduje, aby sa v Sýrii uplatnilo úplné prímerie namiesto krátkodobých humanitárnych prestávok, ktoré uplatňuje Rusko v oblasti východná Ghúta pri Damasku.