Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Východný Timor slávi svoju nezávislosť, prezidentom je Ramos-Horta

Bývalý bojovník za nezávislosť Východného Timoru a laureát Nobelovej ceny za mier José Ramos-Horta (uprostred) skladá prísahu ako prezident tejto najmladšej ázijskej krajiny, ktorá si pripomína 20. výročie nezávislosti v Dili vo štvrtok 19. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ramos-Horta sa vo svojom inauguračnom prejave zaviazal znížiť chudobu, zlepšiť zdravotné služby pre matky a deti a podporiť dialóg na obnovenie politickej stability.

Dili 20. mája (TASR) - Bývalý bojovník za nezávislosť Východného Timoru a laureát Nobelovej ceny za mier José Ramos-Horta zložil vo štvrtok prísahu ako prezident tejto najmladšej ázijskej krajiny, ktorá si pripomína 20. výročie nezávislosti.

Ako v piatok informovala agentúra AP, Ramos-Horta (72), ktorý viedol odboj počas indonézskej okupácie, vo svojom prejave vyzval na národné zmierenie a jednotu.

Prechod Východného Timoru k demokracii bol ťažký, pripomenula AP: politickí lídri bojovali s obrovskou chudobou, nezamestnanosťou a korupciou. Krajina naďalej zápasí s dedičstvom vojny o nezávislosť a štiepením v politike, ktoré občas prerastá do násilností. Ekonomika je závislá od klesajúcich príjmov z ropy na mori.

Ramos-Horta sa vo svojom inauguračnom prejave zaviazal znížiť chudobu, zlepšiť zdravotné služby pre matky a deti a podporiť dialóg na obnovenie politickej stability. Povedal, že očakáva, že Východný Timor sa v najbližších dvoch rokoch stane 11. členom regionálneho bloku Združenie krajín juhovýchodnej Ázie.

OSN odhaduje, že pod hranicou extrémnej chudoby žije takmer polovica obyvateľov Východného Timoru, ktorí musí vyžiť z 1,90 dolára na deň. Predpokladá sa tiež, že z každých 1000 narodených detí ich 42 zomrie v dôsledku podvýživy pred dovŕšením piatych narodenín.

Obyvatelia hlasovali za nezávislosť Východného Timoru v referende, ktoré sa konalo v roku 1999 pod záštitou OSN, pričom aj napriek rozsiahlemu indonézskemu zastrašovaniu a násiliu. Indonézska armáda reagovala na výsledky referenda kampaňou "spálenej zeme" a spôsobením obrovských škôd.