Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Východu Francúzska sužovanému epidémiou ponúkli pomoc susedné štáty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sársko, Porýnie-Falcko a Bádensko-Württembersko ponúkli, že vo svojich nemocniciach v rámci svojich možností hospitalizujú aj Francúzov nakazených infekčnou chorobou COVID-19.

Štrasburg 24. marca (TASR) - Zvony všetkých katolíckych kostolov vo Francúzsku sa v stredu o 19.30 h rozozvučia na znak solidarity cirkvi s národom.

Rozhodla o tom Konferencia biskupov Francúzska, ktorej predseda Eric de Moulins-Beaufort vo vysielaní televízie France 2 súčasne vyzval obyvateľov krajiny, aby v stredu večer do okien svojich bytov a domov dali horiacu sviečku.

Moulins-Beaufort vysvetlil, že horiaca sviečka má byť "znakom nádeje, vytvorenia spoločenstva a modlitbou za zosnulých, chorých a ich príbuzných i zdravotníkov a všetkých, ktorí napomáhajú pokračovaniu života v krajine", ktorá - ako mnohé iné - v súčasnosti bojuje s epidémiou nového koronavírusu.

V stredu katolícka cirkev vo svete slávi slávnosť Zvestovania Pána.

Novým koronavírusom SARS-CoV-2 je vo Francúzsku nateraz okrem metropolitnej oblasti Paríža najviac postihnutý región Grand Est, ktorý však súčasne zažíva nezvyčajný prejav solidarity zo strany susedného Nemecka, informovala v utorok agentúra AP.

Tri susediace nemecké spolkové krajiny - Sársko, Porýnie-Falcko a Bádensko-Württembersko - totiž ponúkli, že vo svojich nemocniciach v rámci svojich možností hospitalizujú aj Francúzov nakazených infekčnou chorobou COVID-19 a odkázaných na pľúcnu ventiláciu.

Podobné gesto urobilo aj niekoľko nemocníc na švajčiarskej strane spoločných hraníc s Francúzskom.

Francúzsko má po Taliansku a Španielsku najviac nakazených a chorých na COVID-19 v Európe. Ohniskom nákazy bolo zrejme náboženské zhromaždenie, ktoré sa konalo koncom februára v meste Mulhouse za účasti stoviek ľudí z celej krajiny.

Kým Nemecko má viac potvrdených prípadov nakazenia než Francúzsko, v porovnaní s Francúzskom má menej úmrtí: 123 proti 860 obetiam epidémie hláseným nateraz z Francúzska.

Miestne zdravotnícke úrady odhadujú, že pokiaľ ide o počet nakazených, má región Grand Est asi týždeň "náskok" pred zvyškom Francúzska.

Pre Francúzsko, ktorého 67 miliónov obyvateľov sa v tejto situácii musí podriadiť sprísneným obmedzeniam svojho pohybu, je vývoj situácie v regióne Grand Est varovaním, že to najhoršie zrejme ešte len príde, konštatovala agentúra AP.